Prof. dr. Maarten Kole: ‘Myeline geeft zelf ook signalen door’

De bij MS beschadigde isolerende stof myeline rondom zenuwbanen is niet alleen een omhulsel maar bovendien een extra kabel voor het in hoge snelheid doorgeven van elektrische signalen. Met zeer bijzondere experimentele microscopen heeft prof. dr. Maarten Kole hiervan nu samen met collega’s van het Nederlands Herseninstituut (Amsterdam) en het Max Planck Instituut (Göttingen, Duitsland) het bewijs geleverd.

Wetenschappelijke tijdschrift Cell

prof. dr. Maarten Kole
prof. dr. Maarten Kole

Een artikel hierover is op 23 januari 2020 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell een internationaal gerenommeerd tijdschrift van en voor celbiologen.

Een van de kernpunten in die publicatie is de stelling dat door de myeline het overdrachtsverkeer daarbinnen niet alleen wordt afgeschermd maar ook versneld, tot wel 360 km/h. Volgens de onderzoekers komt dit doordat er ook stroom blijkt te lopen tussen de myeline en de zenuwuitlopers.

Nieuwe stap

Kole hoopt hiermee een nieuwe stap te zetten voor het begrip van de invloed van de beschadiging van myeline op de ziekte multiple sclerose. Voor hem is nu duidelijk dat die beschadiging dus niet alleen verstorend is voor de signaaldoorgifte binnen de door de myeline omhulde zenuwstrengen, maar ook voor het verkeer dat zowel tussen de zenuwcellen en myeline als ook over de myeline zelf loopt.

Desgevraagd voegt hij eraan toe: “Om MS te kunnen genezen en voorkomen is het belangrijk om precies te weten hoe de myeline functioneert. Met de nieuwe inzichten kunnen we met computers nu al veel beter voorspellen wat er gebeurt als myeline stuk is”.

Hij was hier trouwens in maart 2018 al op vooruitgelopen in deel 46 van de artikelenserie MS-onderzoek in Nederland van het digitale magazine MSweb-magazine MSzien.

Toen zei hij: “We zijn al een jaar of zeven bezig de complexe elektrische eigenschappen van zenuwceluitlopers in gezonde toestand nauwkeurig te registreren, dus met de myeline intact”. Maar hij moest nog wachten met de uiteindelijke publicatie hierover, omdat supercomputers extra tijd nodig bleken te hebben om alle berekeningen voor het artikel precies door te voeren.

Bronnen: prof. dr. Maarten Kole, het tijdschrift Cell – een uitgave van Elsevier – het Nederlands Herseninstituut en de Technology Networks Group; 3 februari 2020.
De publicatie van het Nederlands Herseninstituut hierover is terug te vinden op herseninstituut.nl/de-snelwegen-van-onze-hersenen/ .

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.