Engelse onderzoekers hebben aangetoond dat afwijkingen van de grijze stof in het ruggenmerg in aanzienlijke mate bijdragen aan fysieke invaliditeit, vooral van patiënten met primair progressieve en patiënten met secundair progressieve MS.

De grijze stof is het deel van centrale zenuwstelsel waar de zenuwcellen in liggen. Uit eerdere studies is gebleken dat de grijze stof in het ruggenmerg van patiënten met MS afwijkingen vertoont. Enerzijds is er sprake van aanzienlijk verlies van myeline: de stof die als een isolerende laag om veel zenuwvezels aanwezig is en die de geleiding van impulsen door die zenuwvezels versnelt. Anderzijds is er sprake van verlies van zenuwcellen.

Aan het Engelse onderzoek deden 113 mensen mee: 30 gezonde vrijwilligers, 21 mensen met een klinisch geïsoleerd syndroom (CIS), 33 patiënten met RRMS en 29 mensen met SPMS.

De onderzoekers stelden met behulp van MRI de afwijkingen in de grijze stof vast. Daarnaast namen ze bij de deelnemers van het onderzoek een aantal vragenlijsten af om de mate van invaliditeit te bepalen.

Onderzoekers ontdekten dat de afwijkingen in de grijze stof in het ruggenmerg bij mensen met primair progressieve en mensen met secundair progressieve MS groter waren dan bij mensen met relapsing remitting MS.

Bron: Kearney H, Schneider T, Yiannakas MC, Altmann DR, Wheeler-Kingshott CA, Ciccarelli O, Miller DH, NMR Research Unit, Department of Neuroinflammation, Queen Square MS Centre, UCL Institute of Neurology, London, UK, UK Medical Statistics Department, London School of Hygiene & Tropical Medicine, London, UK, University College London Hospitals, Biomedical Research Centre, London, UK.

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25097217