Genetisch risico voor MS en aanvang ziekte

Een hoger genetisch risico voor multiple sclerose leidt tot een eerder begin van de ziekte

In deze studie wordt een significant verloop aangetoond tussen verhoogde genetische risicolast voor MS. En een eerder begin van MS. Dit suggereert dat een hogere MS genetische risicolast het begin van de ziekte versnelt.

Genetisch risico voor MSDe leeftijd bij het begin van Multiple Sclerose is een objectieve, invloedrijke voorspeller van de ontwikkeling van MS. En is onafhankelijk van de ziekteduur. Het doel van de studie was het bepalen van de invloed van de genetische aanleg voor MS op de leeftijd van begin van de ziekte.

Het onderzoek:

Er is een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar genetische MS-risicovarianten en de leeftijd bij begin van de ziekte. Dit is gedaan in een groep van 3495 mensen met MS, met een witte, niet-Latijns-Amerikaanse achtergrond.

Dit onderzoek keek hierbij naar een combinatie van de HLA-DRB1*15:01 allelen (bepaalde gen-varianten die geassocieerd zijn met MS) en een verdeling van de ongewogen genetische risicoscore (GRS; combinatie van bekende risicogenen) van 198 van 200 autosomale genetische MS-risicovarianten, die zich buiten het major histocompatibility complex (onderdeel van de complete genetische samenstelling, betrokken bij het coderen van eiwitten die een rol hebben in het afweersysteem) bevinden.

De resultaten:

De gemiddelde leeftijd bij het begin van ziekte was 32 jaar; van de groep was 29% man, en 46% was drager van HLA-DRB1*15:01. De patiënten met de grootste genetische risicolast waren gemiddeld 5 jaar jonger bij start van de ziekte. Vergeleken met de patiënten met de laagste genetische risicolast.

De patiënten met hoogste genetische risicolast waren mensen met het hoogste GRS-groep met twee HLA-DRB1*15:01-allelen. De patiënten met de laagste genetische risicolast waren mensen met laagste GRS-groep met geen HLA-DRB1*15:01-allelen. Er was een sterk omgekeerd evenredig verband tussen de genetische risicolast bij MS en de leeftijd bij het ontstaan van MS.

Bron: Elina Misicka. e.a Gepubliceerd in: Mult Scler 2021 Oct 28

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34709090

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *