skip to Main Content
Lettergrootte: A- A+ Sitemap

De ziekte MS is onvoorspelbaar. Je weet nooit precies welke klachten je krijgt, hoeveel last je daarvan hebt, hoe snel (of langzaam) je achteruitgaat of welke behandeling bij jou zal aanslaan. Maar hoewel MS bij iedereen anders verloopt, is meestal wel een soort patroon te herkennen.

Soorten MS

Op de pagina ‘Soorten MS’ lees je welke soorten er zijn, hoe groot de kans is dat je een bepaalde vorm krijgt en hoe het ziekteverloop er gemiddeld uitziet. Ook vind je hier wat een schub precies is, de voor MS zo kenmerkende ontstekingsaanval. Verder komen de EDSS-score (een schaal die helpt om het verloop van je ziekte te bepalen) en enkele aan MS gerelateerde ziekten aan bod.

Hoe ontstaat MS?

Net als het ziekteverloop is de oorzaak van MS niet helemaal duidelijk. Eén ding is wel zeker: MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Op de pagina ‘Hoe ontstaat MS?’ lees je hoe dit stelsel werkt, hoe MS de werking ervan verstoort en welke rol erfelijkheid bij MS speelt. Ook vind je hier de betekenis van termen die neurologen en onderzoekers vaak gebruiken, zoals myeline, laesies en neurodegeneratie.

In Nederland hebben ongeveer 34.000 mensen MS, wereldwijd zo’n 2,5 miljoen mensen. De ziekte komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, gemiddeld is de verhouding ongeveer 3:1.

De meeste mensen (43%) krijgen de diagnose MS als ze tussen de 40 en 65 jaar zijn, ongeveer een kwart (24%) tussen de 25 en 40 jaar en zo’n 19% tussen de 65 en 80 jaar. Mensen jonger dan 25 en ouder dan 80 krijgen het minst vaak MS (16%).
Lees hier meer korte feiten over MS

Lees hier meer over aantallen en cijfers…

Wat is MS?

Headerfoto: Martin de Bouter

Uitgelicht

Dit vind je misschien ook interessant...

Laatste nieuws

Back To Top