Kernstabiliteitstraining door Pilates

De effecten van Pilates-gebaseerde kernstabiliteitstraining onder begeleiding versus thuis

Pilates-gebaseerde Core Stability Training (PBCST) onder supervisie blijkt wat betreft het verbeteren van kracht, houdingscontrole, rompstabiliteit, fysieke capaciteit en vermoeidheid effectiever te zijn dan PBCST thuis. Hoewel training onder supervisie de eerste keuze is, wordt thuistraining aanbevolen aan mensen die vanwege beperkingen sessies onder supervisie niet kunnen bijwonen.

Stabiliteitstraining door PilatesPilates-gebaseerde Core Stability Training (PBCST) is een gecontroleerde vorm van oefening die de overdracht van draaiing van de bovenste ledematen en romp naar de onderste ledematen kan verbeteren door de kernstabiliteit effectief te trainen. Bij mensen met multiple sclerose zijn nu de effecten van PBCST onder supervisie versus PBCST thuis op de spierkracht van de onderste ledematen en de posturale zwaai*  onderzocht.

Het onderzoek

Het doel van de studie is om de effecten van PBCST onder supervisie of bij thuisoefening te onderzoeken op basis van metingen van de kracht van de onderste ledematen en de posturale controle bij mensen met MS.

Vijftig individuen zijn willekeurig verdeeld over twee groepen. In verschillende omstandigheden werd de beenspierkracht en de posturale zwaai gemeten. De begeleide groep ontving onder begeleiding 2 dagen per week gedurende 8 weken in de kliniek PBCST, en de andere groep voert thuis de PBCST uit. In beide groepen werd de voortgang iedere 2 weken gemeten.

Conclusie

Van de twee groepen was de begeleide groep meestal superieur aan de thuisgroep. Een significante verbetering in alle meetpunten is vastgesteld in beide groepen, behalve bij enkele meetpunten van de posturale zwaai in PBCST thuis.

PBCST onder supervisie bleek dus effectiever te zijn dan PBCST thuis. Als alternatief wordt thuistraining aanbevolen aan mensen die vanwege beperkingen sessies onder supervisie niet kunnen bijwonen.

*Posturale zwaai is een maat voor balans. Er wordt gekeken hoeveel iemand om zijn/haar zwaartepunt heen ‘zwaait’/wiebelt.

Bron: Feray Güngör, Ela Tarakci, Zeynep Özdemir-Acar, Aysun Soysal; Turkey
Multiple Sclerosis 2021 April 28 [Online ahead of print]

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33908294/

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. waar kan ik meer info vinden over Stabiliteitstraining door Pilates ?
    Of kan ik als Ms patient bij iedere Pilates trainer dit vragen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *