Zowel met drie weken looptherapie op de Lokomat* als de klassieke looptraining werd een duidelijk en statistisch significante verbetering van zowel het loopvermogen als het evenwicht en de vermoeidheidsklachten aangetoond bij MS-patiënten met een gemiddelde loopbeperking. Daarbij was de groep patiënten die op de Lokomat getraind had minder moe.

Uit: Forte, Zeitschrift Schweizerischen MS Gesellschaft, juni 2012*

zorg-revalidatie-120827-lokomatDat een looptherapie op de Lokomat het loopvermogen van MS-patiënten significant verbetert is al een aantal jaren bekend. Zwitserse wetenschappers hebben onderzocht of de Lokomat ook een positief effect heeft bij problemen met het evenwicht en vermoeidheidsklachten in vergelijking met de klassieke looptraining. Tevens werd gekeken of personen die moeilijkheden hiermee ondervinden dagelijks ook minder bewegen. Hierbij werden eventuele andere therapieën gewoon voortgezet.

Een frappant resultaat was dat MS-patiënten die erge last hebben van vermoeidheid dagelijks niet minder bewegen dan mensen die daar geen last van hebben. Daarentegen bewogen mensen die veel evenwichtsklachten hadden wel minder dan mensen die daar geen last van hadden. Dit onderstreept het belang om het evenwicht en het loopvermogen te trainen zodat mensen voldoende kunnen blijven bewegen. Deze dagelijkse beweging heeft op haar beurt weer positief effect op de algehele gezondheid en lichamelijke mogelijkheden.

Bij MS-patiënten met een gemiddelde loopbeperking helpen de Lokomat en de klassieke looptraining even goed. Echter, bij MS-patiënten met een grote loopbeperking en bij erg veel vermoeidheidsklachten laat de Lokomat voordelen zien ten opzichte van de conventionele therapie.

*De Lokomat is een automatische looprobot, waarmee het lopen geoefend kan worden bij revalidatie.

Studie door: Berner Klinik, Montana. Claude Vaney, Chefarzt Neurologie.
Bron: Forte, Zeitschrift Schweizerischen MS Gesellschaft, juni 2012, pagina 20

* Vertaling: Yvette Letschert, augustus 2012

Zie voor meer info over dit onderwerp in Nederland:

https://www.youtube.com/watch?v=sZ8I8tut00E

http://biometricsmotion.intoto.nu/produkten.php?ms_id=253&Onderzoek_en_trainen/Looptraining/Lokomat

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.