In de serie ‘Zorgverleners’ kwam in september  Johan Rovers aan het woord over deelname aan het arbeidsproces met een chronische aandoening. Zijn collega Eric Tange – die een paar kamers verderop zit- vertelt in deze serie enthousiast over zijn werk: “er zijn altijd mogelijkheden”.

Door: Gisèle van Dokkum

meeroverms-131108-erictange (1)Eric Tange werkt als ergotherapeut in Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie in Amsterdam. Aan de eettafel tekent hij op een blaadje een poppetje met daar omheen een paar cirkels. Het poppetje staat voor de patiënt; de cirkels noemt hij Olympische ringen. Elke ring staat symbool voor een vakgebied.

Iedereen is directeur van zijn eigen lijf en leven’

— Eric Tange

In de eerste ring wordt de persoonlijke verzorging (PV) weergegeven; waar ook de Activiteiten van het Dagelijks Leven (ADL) onder vallen-, vrije tijd (VT) en woonruimte. In de andere twee ringen schrijft Tange werk en sociale omgeving los van elkaar op. “De eerste ring met vier specialisaties valt onder de ergotherapeut en bevat de hoofdgebieden waar wij naar kijken.” Eric is gespecialiseerd in PV en toegepast lopen.

Als er een functie in je lichaam uitvalt of minder functioneert, heeft dit vaak gevolgen voor één van de ringen. “Mijn taak als ergotherapeut is om te vragen waar iemand last van heeft en wat iemand weer wil kunnen. Dit kan iets in het dagelijks leven zijn, maar bijvoorbeeld ook op het werk. Als iemand veel last heeft van trillende vingers en zijn beroep is typist, dan is dat lastig. Dan druk je steeds de verkeerde letter in. Daar zijn praktische oplossingen voor, en daar kan een ergotherapeut je goed bij helpen. Je zou aan een computeraanpassing kunnen denken, zoals een vergroot toetsenbord. Als de coördinatie in je armen niet optimaal is, dan is een armondersteuning wellicht een passende oplossing. Een andere computeraanpassing is bijvoorbeeld een loupe op je beeldscherm, zodat de letters vergroot worden. Als het werkgerelateerd is, kan het worden vergoed door het UWV, mits je in loondienst bent”.

Stoel

“Stel: er is geen aangepaste stoel op de markt. Wat doe je dan? Wij denken altijd in mogelijkheden, dus dan gaan we het zelf maken. Onze revalidatietechnicus (instrumentenmaker) sleutelt aan rolstoelen, hij kan lassen en dus veel dingen maken. Ik leg dan voor wat we (de revalidant en ik) willen en vraag of er een mogelijkheid is om dit zelf te maken. Het komt zelfs wel eens voor dat dingen die door onze instrumentenmaker geproduceerd worden, op de markt komen. Gewoon, omdat ze handig zijn.”

Tange laat een filmpje zien over een revalidatietechnicus die sleutelt aan een rolstoel. En even later zie je een man wiens benen zijn verlamd, die met een handbike een bergrit aflegt van wel 20 km; in Oostenrijk (zie foto). Zo rijst de vraag: tot hoe ver reikt je werkgebied? In principe alleen Nederland. Als iemand bijvoorbeeld weer wil leren om op het verkeer te reageren, gaan we naar een druk plein in de stad.”

In het gebouw van Reade kan ook volop geoefend worden. “Met poliklinische patiënten gaan we eens per jaar een week op werkweek; naar een Waddeneiland. Hier leren mensen hoe de persoonlijke verzorging buitenshuis in zijn werk gaat. Wat moet er in de koffer als je naar een ander adres gaat; denk bijvoorbeeld aan medicijnen en katheterisatiemateriaal. We zien graag dat een revalidant steeds meer zelf de regie neemt. Anders dan in een gewoon ziekenhuis vragen wij: Wat wil jij als revalidant? Bij ons is iedereen directeur van zijn of haar eigen lijf en leven.”

Honden uitlaten

Bij het UWV werken ook ergotherapeuten. Zij doen bijvoorbeeld aan arbeidsbemiddeling of een trajectbegeleiding. Eric heeft lang in de psychiatrie gewerkt en in de verslavingszorg. “Daar zochten we naar activiteiten voor onze cliënten. Bijvoorbeeld de honden van het dierenasiel uitlaten; dat zorgt ervoor dat mensen naar hun werk moeten. En zo groei je door, van lieverlee ga je hokken schoonmaken en kun je er een vaste baan aan over houden. Iedereen groeit van waardering”, vertelt Eric enthousiast.

Hij vervolgt zijn verhaal over werk: “Als ik aan mensen vraag: heb je wel eens gedacht aan vrijwilligerswerk? Dan trekken ze vaak een vies gezicht. Vrijwilligerswerk heeft nog steeds een stoffig imago: dat zijn de niet leuke baantjes die niemand wil doen. Maar dat is onwetendheid natuurlijk, want een vrijwilligerscentrale heeft een breed aanbod, ook intelligente banen, zoals bijvoorbeeld mensen helpen met belastingformulieren invullen bij een rechtswinkel, dingen vertalen en helpen met inburgering. Ook hier geldt: er zijn altijd mogelijkheden. De vorm en het verloop van MS geven aan of het zoeken naar werk wel zin heeft.”

Verwijzing

Hoe maak je een afspraak bij de ergotherapeut? Tange:”In een revalidatiecentrum heb je een verwijzing nodig van de revalidatiearts die bepaalt of ergotherapie kan bijdragen aan de revalidatie. Bij een eerstelijns ergotherapeut (particulier) is geen verwijzing nodig. En als je een revalidatiearts hebt, dan kun je via hem een verwijzing krijgen – of natuurlijk via de huisarts. Bij Reade is het gebruikelijk dat je eerst langs een revalidatiearts gaat. Vaak kom je daar trouwens niet alleen voor een werkgerelateerde vraag, maar is er wel wat meer aan de hand.”

MSweb 14 november 2013 – serie Zorgverleners

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.