
Behandeling van spasticiteit met behulp van een app
Bij mensen met MS kan multidisciplinaire intramurale revalidatie (MIR), de spasticiteit, kracht en mobiliteit van de onderste ledematen aanzienlijk verbeteren. Na de opname leidt een individueel op maat gemaakt antispasticiteitsprogramma met behulp van een app tot een blijvend positief lange termijn behandeling.
Doel van de studie
Een succesvolle langdurige behandeling van spasticiteit bij mensen met MS is een uitdaging. De effecten van multidisciplinaire intramurale revalidatie en een geïndividualiseerd zelftrainingsprogramma met behulp van een app op spasticiteit zijn in deze studie bij mensen met MS onderzocht.
Het onderzoek
Eerst is de werkzaamheid van de app in een 4-weekse multidisciplinaire intramurale behandeling in zeven verschillende revalidatiecentra in Oostenrijk onderzocht bij 115 ambulante mensen met MS met matige tot ernstige spasticiteit van de onderste ledematen.
In het geval een relevante verbetering in de spasticiteit van ≥20% op de pijnscore gedurende MIR zijn na deze revalidatie 94 van de 115 mensen met MS willekeurig toegewezen, in een verhouding van 1:1, aan zelftraining met: – of de nieuw ontworpen MS-Spasticity App – of gedurende 12 weken aan een, aan de hand van de app, op papier beschreven zelftrainingsprogramma. De primaire uitkomst werd gemeten in de verandering in de pijnscore (NRS’s).
De resultaten
De intramurale trainingsmethode met behulp van de app leidde tot een belangrijke verlaging van 2,0 punten op de pijnscore. Deze training werd verder geassocieerd met een statistisch significante verbetering van spasticiteit, kracht en alle mobiliteitsresultaten. Na de intramurale revalidatie werd de zelftraining met de MS-Spasticity App geassocieerd met een aanhoudend positief effect op de pijnscore (NRS’s), terwijl de richtlijn op papier voor zelftraining leidde tot een verslechtering van de spasticiteit. De MS-Spasticiteit-app werd ook geassocieerd met een significant betere naleving van de zelftraining.
Bron: Rainer Ehling et al; Eur J Neurol. 2022 Feb 4
Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35122365/
Dit bericht heeft 0 reacties