skip to Main Content
Lettergrootte: A- A+ Sitemap

Als je MS hebt, kun je te maken krijgen met zeer uiteenlopende klachten, zoals vermoeidheid, pijn, spasmen of blaasproblemen. Gelukkig kunnen verschillende zorgverleners je helpen om pijn of ongemak te verlichten. Vaak heb je meerdere klachten die verband met elkaar houden, dan werken diverse disciplines met elkaar samen om jou zo goed mogelijk te helpen.

Naast de neuroloog, MS-verpleegkundige en huisarts kan je behandelteam bestaan uit een revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist, (neuro)psycholoog, seksuoloog, uroloog en/of maatschappelijk werker. Als je MS hebt, zie je gemiddeld zo’n acht verschillende zorgverleners.

Fysiotherapeut

De fysiotherapeut kan je leren op de juiste manier te blijven bewegen. Hij kan een oefenprogramma samenstellen om je conditie te verbeteren en loopproblemen te verminderen.

Ook met klachten als spierstijfheid, spierzwakte, pijn, slijm in je longen en doorbloedingsproblemen kan een fysiotherapeut je helpen.
Lees meer over MS en coördinatieproblemen en mobiliteitsproblemen.

Ergotherapeut

De ergotherapeut leert je zo goed en zelfstandig mogelijk te functioneren met je eventuele beperkingen. Naast tips voor diverse dagelijkse handelingen kun je leren omgaan met verschillende hulpmiddelen.

Afhankelijk van je beperkingen variëren die van handige keukenhulpjes tot een nieuwe (elektrische) rolstoel. De ergotherapeut kan je vaak ook begeleiden bij de aanvraag van een hulpmiddel. Heb je weinig energie? Dan kan de ergotherapeut je helpen je dag zo goed mogelijk in te delen met afwisseling van in- en ontspanning.

Lees meer over MS en gevoelsstoornissen, krachtverlies en vermoeidheid.

Psycholoog

De diagnose MS en het leren omgaan met het onvoorspelbare karakter van de ziekte kunnen soms emotionele veranderingen veroorzaken. Denk aan stemmingswisselingen, stress, bezorgdheid, ongerustheid, rouwen om het verlies van mobiliteit of denkvermogen, of depressie.

Het kan helpen om over deze gevoelens en problemen te praten met een psycholoog.
Lees hier meer over MS en depressie.

Ook op het gebied van de cognitie kun je met MS problemen ervaren. Zo kun je moeite krijgen met nadenken, je concentreren, (snel) informatie verwerken, problemen oplossen en je geheugen.

Een psycholoog kan je technieken leren en tips en trucs aanreiken waarmee je deze problemen kunt beheersen of compenseren. Bijvoorbeeld het bijhouden van een agenda voor je afspraken en het maken van prioriteitenlijstjes.

Lees hier meer over MS en cognitie.

Logopedist

Een logopedist behandelt klachten met stem, taal, spraak, gehoor en slikken. Vooral het laatste kan bij MS voor problemen zorgen. Als je je (vaak) verslikt, kunnen etensresten en vocht in je luchtwegen komen en bijvoorbeeld een longontsteking veroorzaken.

Een logopedist kan de exacte oorzaak achterhalen en je leren om het verslikken te verminderen en daarmee ergere problemen te voorkomen.
Lees hier meer over MS en spreken, slikken, horen.

Op de website van MS Zorg Nederland vind je nog meer video’s over andere zorgverleners.

Revalidatiearts

Als je door een schub (tijdelijk) extra problemen of beperkingen hebt gekregen, kan een revalidatiearts je helpen weer goed of beter te functioneren. De revalidatiearts kan ook medicijnen voorschrijven om gevoelsstoornissen of spasticiteit te behandelen die ervoor zorgen dat je minder goed loopt. Revalidatieartsen werken vaak samen met fysio-, ergo- en psychotherapeuten.

Lees hier meer over MS en gevoelsstoornissen, mobiliteitsproblemen en spasmen.

Oogarts

Een oogarts behandelt problemen met je ogen. Een oogzenuwontsteking is vaak de eerste klacht bij MS en ook oogbewegingsstoornissen komen veel voor.

De oogarts kan onder meer vaststellen of je een oogzenuwontsteking hebt en je daarvoor behandelen.

Lees hier meer over MS en oogklachten.

Project Y oogonderzoek bij MS-patiënt

Uroloog

Een uroloog behandelt problemen met je blaas. MS veroorzaakt bij veel mensen blaasproblemen, zoals vaak moeten plassen, de plas niet kunnen ophouden (incontinentie) en druppelen.

Gelukkig zijn deze problemen vaak goed te behandelen, onder meer met medicatie en specifieke oefeningen.

Lees hier meer over MS en blaasproblemen.

Seksuoloog

MS kan seksuele problemen veroorzaken, zoals een verminderd gevoel in de geslachtsorganen of erectiestoornissen. Ook vermoeidheid, spasticiteit en de emotionele reacties op MS kunnen de interesse in en de beleving van seks verstoren.

Een seksuoloog kan je (individueel of als paar) leren hoe je met deze veranderingen op seksueel gebied kunt omgaan.

Lees hier meer over MS en seksualiteit.

Aanvullende therapieën

Aanvullend kun je voor diverse therapieën kiezen om een algemeen gevoel van welzijn te creëren. Hierbij kun je denken aan acupunctuur, APS-therapie (pijnbestrijding), massage, meditatie, yoga, mindfulness en homeopathie.

Headerfoto: Martin de Bouter

Dit vind je misschien ook interessant...

Back To Top