MS onderzoek: Bewegingsstoornissen maag en darm

Een klein onderzoek naar bewegingsstoornissen van het maagdarmkanaal bij mensen met multiple sclerose laat zien dat een langzame passage door de dikke darm en functieproblemen van het laatste deel van de darm en de anus leiden tot verstopping (obstipatie of constipatie). Daarnaast is er bij 22% van de mensen in dit onderzoek sprake van een versnelde maaglediging.

BlaasklachtenDe meest voorkomende klachten van het maagdarmkanaal bij MS hebben betrekking op stoornissen van het laatste deel van de darmen, vaak samen met blaasproblemen. In dit onderzoek is gekeken naar klinische en objectieve stoornissen van de motoriek van het maagdarmkanaal. Daarvoor zijn in één centrum van 166 mensen met MS de gegevens uit de periode 1996-2020 geëvalueerd.

Er is gekeken naar de vorm van MS, maagdarmproblemen en neurologische symptomen, metingen van passage in het maagdarmkanaal en de dikke darm, en anorectale manometrie (een onderzoek waarbij wordt gekeken of het laatste deel van de darm en de sluitspier goed functioneren).

Het onderzoek

Van de 166 mensen met MS (138 vrouwen, 83%) hebben 111 mensen relapsing remitting MS,  52 mensen progressieve MS, en bij 3 mensen is er te weinig informatie beschikbaar om hier iets over te zeggen. Obstipatie komt voor bij 82% (136/166).

Bij de mensen die blaasproblemen hebben is er vaak ook sprake van obstipatie of incontinentie van ontlasting (103/116(88%). Vertraagde maaglediging na 4 uur en vertraagde passage door de dikke darm gedurende 24 uur komt voor bij 16% en 7% van de groep; 22% heeft juist een versnelde maaglediging. Bij anorectale metingen geeft een druk van >90 mm HG bij een anale sluitspier in rust, en een rectoanaal drukverschil onder -50 mm HG aan dat darmlediging waarschijnlijk moeilijk gaat bij mensen die last hebben van constipatie.

De conclusie van dit onderzoek

Trage passage door de dikke darm, en het niet goed werken van het laatste deel van de darm en de kringspier leiden bij mensen met MS  tot constipatie. Daarbij heeft 22% van van hen een versnelde maaglediging.

Bron: Lehar Khanna, Burcu Zeydan, Orhun H Kantarci, Michael Camilleri, Neurogastroenterol Motil 2022 Feb 3

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35112759/

Meer info?

Hieronder een MS Talk van MS Zorg Nederland over darmproblemen. In deze MS Talk is Nanda Felderhof in gesprek met Willemijn Faber, revalidatie arts die veel werkt met MS patiënten en onderzoek doet naar darmproblemen bij MS.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.