skip to Main Content
Lettergrootte: A- A+ Sitemap

Mensen met MS hebben baat bij behandelcentra die niet alleen voldoende tijd voor hen hebben maar ook veel deskundigheid in huis. MS vraagt van zorgverleners specifieke ervaring en veel specialistische kennis van de ziekte. Alleen dan kunnen zij op kwalitatief hoogstaand niveau en doelmatig mensen met MS bijstaan.

Criteria voor een goed MS-centrum

Dat zijn dan ook precies de uitgangspunten die de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) hanteert bij het bepalen van criteria waaraan een MS-centrum moet voldoen. Zo vindt de NVN dat er voor goede gespecialiseerde zorg aan mensen met MS onder meer:

 • minimaal twee neurologen beschikbaar moeten zijn met MS als aandachtsgebied – twee om zo nodig met elkaar te kunnen overleggen -,
 • tenminste één in MS gespecialiseerde verpleegkundige,
 • toegang moet bestaan tot alle in Nederland beschikbare behandelingen van het immuunsysteem,
 • sprake moet zijn van een eigen MS-netwerk en
 • nauwe contacten met de MS-werkgroep van de NVN.

De NVN checkt dat overigens niet zelf bij alle punten in Nederland waar MS-patiënten terecht kunnen. De MS-werkgroep van de neurologen gaat er namelijk vanuit, dat het de patiënten weinig moeite zal kosten om langs die NVN-meetlat zelf een goed MS-centrum te vinden. Tegelijkertijd geldt, dat het onvoldoende is er zomaar op af te gaan hoe een MS-centrum zichzelf afficheert.

Vier academische centra

Duidelijk is wel, dat met name de vier aan universiteiten verbonden academische MS-centra ruimschoots aan alle criteria voldoen. Dan gaat het in volgorde van grootte om het MS Centrum Amsterdam, het Rotterdamse ErasMS, het MS Centrum Noord Nederland – met als hoofdplaats Groningen – en het Academisch MS Centrum Limburg – opererend vanuit Sittard-Geleen.

 • Amsterdam is het grootste MS-centrum van Nederland. Betrokken bij diverse onderzoeken naar MS. Vaak geraadpleegd ook voor een second opinion. Voor nadere bijzonderheden over dit MS-centrum zie:
  Amsterdam UMC, Locatie VUmc – MS Centrum Amsterdam
 • Het door dr. Rogier Hintzen – in 2018 overleden – opgerichte MS-centrum van het academisch Ziekenhuis Erasmus in Rotterdam richt zich meer dan de andere MS-centra in het bijzonder op kinderen met MS.
  Zie over dit MS-centrum: www.erasmusmc.nl/nl-nl/patientenzorg/centra/multiple-sclerose-erasms
 • Het MS Centrum Noord Nederland (MSCNN) is een conglomeraat van artsen en onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het in Groningen gevestigde Martini Ziekenhuis. Samenwerkend ook met het revalidatiecentrum Beatrixoord in Haren en het Medisch Centrum Leeuwarden (MCl).
  Zie: www.mscnn.nl/
 • Het door dr. Raymond Hupperts geïnitieerde Academisch MS Centrum Limburg is een samensmelting van de MS-poli’s van het academische ziekenhuis in Maastricht en die van het Zuyderland Ziekenhuis in Sittard –Geleen: www.zuyderland.nl/specialismen/academisch-ms-centrum-limburg/
MS zorg in Nederland

Upendo en Nieuw Unicum

Daarnaast is er sinds voorjaar 2021 ook een speciale kliniek voor uitsluitend mensen met MS: Upendo in het Noord-Brabantse Boxtel. Zie upendo.nl/ .

Op de kaart voor specialistische zorg voor mensen met MS staat ook al geruime tijd Nieuw Unicum in Zandvoort. Waar mensen met ernstige vormen van MS die extra zorg nodig hebben langdurig kunnen verblijven en dat ook beschikt over een MS-expertisecentrum. Zie www.nieuwunicum.nl.

Regionale ziekenhuizen

Kleinschaliger zijn de MS-poli’s van diverse regionale ziekenhuizen in het land. Ze zijn net als de grotere voorzieningen terug te vinden op onze MS Zorgkaart.

Headerfoto: Martin de Bouter

Dit vind je misschien ook interessant...

Back To Top