Nieuwe generatie fumaraat voor behandeling van MS in aantocht

Er is een nieuw medicijn in aantocht voor de behandeling van MS: Vumerity (diroximelfumaraat, DRF), een doorontwikkeling van Tecfidera (dimethylfumaraat, DMF; Tecfidera®). DRF biedt een verbeterd bijwerkingenprofiel met minder gastro-intestinale klachten. Daardoor blijken minder mensen te stoppen met de behandeling, zo liet een internationale studie zien.

De Europese Commissie heeft Vumerity (diroximelfumaraat) in november 2021 goedgekeurd voor de (orale) behandeling van volwassenen met relapsing-remitting multiple sclerose (RRMS). Het medicijn zal vanaf februari 2022 in Nederland beschikbaar zijn en vergoed worden.

Tweede generatie fumaraat: diroximelfumaraat (DRF) in aantochtBijwerkingen

Op basis van internationale studies EVOLVE-MS-1 en -2 werd duidelijk dat er minder bijwerkingen als buikpijn, misselijkheid, overgeven of diarree plaatsvonden (34,8 procent bij DRF tegenover 49,0 procent bij DMF).

Hierdoor hoefde de behandeling minder vaak te worden gestopt: in de DMF groep stopte 5,6 procent van de patiënten de behandeling wegens bijwerkingen – bij DRF was dit 1,6 procent. Het percentage dat specifiek vanwege gastro-intestinale klachten stopte was 4,8 procent bij DMF en 0,8 procent bij DRF.

De betere gastro-intestinale verdraagbaarheid heeft ook gevolgen voor de inname: Tecfidera moet met voedsel worden ingenomen, maar bij Vumerity is dat niet nodig.

Bronnen:

https://dmsg.de/multiple-sklerose-news/ms-therapien/zweitgeneration-fumarat- diroximelfumarat-fuer-die-multiple-sklerose-therapie-zugelassen/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7018784/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7604551/pdf/10.1177_1352458519881761.pdf

Dr. A. de Sitter, Amsterdam UMC

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *