Stoppen met medicatie

Stoppen met medicatie leidt voor mensen met stabiele MS vaak tot verergering van invaliditeit, blijkt uit dit Amerikaanse onderzoek. Dit effect lijkt onafhankelijk te zijn van leeftijd of type MS. Het risico op progressie van de ziekte is het grootst in mensen met een hoge EDSS-score.

Wanneer het ziektebeeld van MS langere tijd stabiel is, vragen patiënten zich soms af of het nodig is om door te gaan met medicatie. Momenteel is niet bekend of en voor wie het veilig is om te stoppen met medicatie.

Het onderzoek

Stoppen met medicatieIn dit Amerikaanse onderzoek van onder meer het New York State Multiple Sclerosis Consortium (NYSMSC) is gekeken naar het ziekteverloop van MS in mensen die stopten met ziekte-modulerende therapie (DMT).

Het New York State Multiple Sclerosis Consortium (NYSMSC) is een regionale affiniteitsgroep van 15 MS centra in de staat New York, georganiseerd om demografische en klinische kenmerken van MS-patiënten die de centra bezoeken te beoordelen.

Om te bepalen hoe stabiel de ziekte was voor en na het stoppen met medicatie, keken de onderzoekers naar veranderingen in de EDSS-score. Deze score geeft de mate van lichamelijke beperking bij MS aan. Ook onderzochten ze of type MS, type medicatie, leeftijd en EDSS-score risicofactoren waren voor verergering van de ziekte bij stoppen met medicatie.

De resultaten

Van de 216 personen die stopten met medicatie hadden 161 (72,5%) stabiele MS.
Bij 32,9% van hen nam de invaliditeit toe in de 2 jaar na het stoppen.
Invaliditeit nam toe in 29,2% van de mensen met RRMS en 40% van de mensen met SPMS.
Er was weinig verschil tussen de groepen met een leeftijd jonger of ouder dan 55 jaar. De lichamelijke beperking werd met name erger in personen die voordat ze stopten met medicatie een EDSS-score boven 6,0 hadden.

Conclusie

Bij stabiele MS kan het stopzetten van medicatie dus leiden tot verergering van invaliditeit.

Bron: Dejan Jakimovski, et al. Mult Scler Relat Disord. 2021;57:103406

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34915316

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Het wordt uit het stuk niet duidelijk of er ook een controlegroep is: mensen met vergelijkbare ‘stabiele’ MS (waarbij EDSS best nog 1 punt gedaald kan zijn volgens het artikel) die gewoon doorgingen met hun medicatie. Zouden die ook niet voor een deel toch achteruitgegaan zijn?

  Dit stuk overtuigt mij niet dat de achteruitgang íets te maken heeft met het stoppen van de meds. MS is toch nog steeds een progressieve ziekte, met soms een plateau, soms verbetering, maar globaal toch verslechtering.

 2. Ik ben al jaren stabiel en ik vraag mij echt niet af om te stoppen met de medicatie ik heb geen last van mijn medicatie.
  Mijn neuroloog had mij ook al voorgesteld om met de medicatie te gaan stoppen omdat de medicatie is ingesteld om uitbreiding van de ms tegen te gaan .
  Ik durf het risico niet te nemen omdat ik er van uitga dat ik juist stabiel ben door de medicatie.
  De fabrikant en mijn neuroloog kunnen anders denken maar het is mijn lichaam, ik werk nog steeds ondanks de diagnose van meer dan 30 jaar ik heb een gezin en dat is mij veel waard.
  Dus ik zie geen andere uitweg dan mijn vertrouwde copaxone te gebruiken zolang ik nog mag leven. Gr hans jansen Almelo 03-04-1961

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.