
Snelle start hoog-effectieve medicijnen
Onderzoekers van de internationale MSBase Studie Groep hebben aangetoond dat een snelle start met hoog-effectieve medicatie (binnen 2 jaar na de MS-diagnose) leidt tot minder beperkingen in de toekomst.
Bij MS-medicatie wordt onderscheid gemaakt tussen eerstelijns- en tweedelijns-medicatie. Tweedelijns medicatie is effectiever en wordt meestal pas later ingezet, nadat eerstelijns medicatie niet voldoende blijkt.
De MSBase Studie Groep heeft nu onderzocht of vroeg (0-2 jaar na de diagnose) starten met de hoogst-effectieve tweedelijnsmiddelen zoals rituximab, ocrelizumab (Ocrevus), mitoxantrone, alumtuzumab (Lemtrada) of natalizumab (Tysabri) gunstiger is dan later (4-6 jaar na de diagnose) starten.
Het onderzoek
Gegevens voor deze vergelijking haalden de onderzoekers uit de internationale MSBase registratie en de Zweedse MS-registratie uit een periode van 1975 tot 2019. In deze databases zijn gegevens van klinische controlebezoeken van mensen met MS opgeslagen.
Gegevens werden alleen geselecteerd van mensen met RR-MS die ouder dan 18 jaar zijn. En van wie minstens 6 jaar lang gegevens zijn verzameld en die binnen 6 jaar na hun diagnose aan hoog-effectieve MS-medicijnen zijn begonnen.
Zo selecteerden zij gegevens van 308 mensen met MS uit de MSBase registratie en 236 uit de Zweedse MS-registratie (544 in totaal). Van hen startte 51% (277 mensen) vroeg (0-2 jaar na diagnose) met hoog-effectieve medicatie en 49% (267 mensen) later (4-6 jaar na diagnose).
De resultaten
Bij aanvang was de gemiddelde EDSS-score 2,2 in de ‘vroege’ groep en 2,1 in de ‘late’ groep. In het 6e jaar na de diagnose was de gemiddelde EDSS-score in de ‘vroege’ groep nog steeds 2,2, maar deze was in de ‘late’ groep toegenomen naar 2,9. Na 10 jaar was dit verschil toegenomen naar een EDSS-score van 2,3 versus 3,5.
Conclusie
Op langere termijn is het gunstiger om binnen 2 jaar na de diagnose met hoog-effectieve medicijnen te starten. Dit resulteert in minder beperkingen dan als er pas 6-10 jaar na de diagnose gestart wordt.
Bron: He, A, e.a. MSBase Study Group
Lancet Neurology, 19 (4), 307-316 Apr 2020
Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32199096/
Dus, ik kan mijn neuroloog vertellen dat beginnen met medicijnen 10 jaar na diagnose geen zin heeft ? Ik kan nog steeds hardlopen. ?