
Siponimod
Voor wie is het geschikt?
Siponimod (ook bekend als BAF312 of Mayzent) is het eerste medicijn, ontwikkeld door fabrikant Novartis, dat geschikt is voor mensen met SPMSSecundair Progressieve MS (SPMS) Vorm van MS waarin (bijna) geen aanvallen meer voorkomen, maar lichaamsfuncties wél beschadigd kunnen raken. Meer.... Het gaat hierbij om mensen met SPMS die nog wel een actieve ziekte hebben. Dit betekent dat zij nog steeds relapsen hebben of dat er nog tekenen van ontsteking kunnen worden gezien bij MRI-scans.
Wanneer komt het op de markt?
De Europese Commissie en het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) hebben in 13 januari 2020 toestemming gegeven om siponimod op de markt te brengen in de EU. Volgens de fabrikant is siponimod op het moment de enige orale werkstof als therapie bij secundair progressief verloop van MS.
Het besluit over de toegankelijkheid, de prijs en de vergoeding van siponimod is de volgende stap die iedere Europese lidstaat nog zal moeten nemen. Zorginstituut Nederland moet een uitspraak doen over de vergoeding van dit middel; daarna kan het in de Nederlandse apotheken liggen.
Hoe werkt het?
De werking van Siponimod lijkt heel erg op die van Fingolimod, maar is nog iets selectiever. Siponimod is een selectieve sphinogosine I-phosphate (S1P) receptor modulator. Dit betekent dat de stofEen in de biochemie vóórkomende natuurlijke en scherp te onderkennen en te beschrijven chemische stof, bijvoorbeeld het aminozuur alanine (C3NO2H8), glucose (C6O6H12) als bestanddeel van glycogeen enz. enz. Meer... Siponimod specifiek een effect heeft op S1P-receptoren. Deze receptoren reguleren belangrijke processen in het lichaam, waaronder onderdelen van het immuunsysteem.
Siponimod zorgt ervoor dat lymfocyten (witte bloedcellen) de lymfeknopen niet kunnen verlaten. Daardoor kunnen deze niet in de hersenen en het ruggenmerg terechtkomen, waar zij anders schade aan zouden richten. Siponimod kan door de bloed-brein barrière heen en er zijn studies die suggereren dat het neurodegeneratieverval van zenuwweefsel Meer... tegengaat en dat het remyelinisatieHet - gedeeltelijk - terugvormen van een myelineschede om een zenuwvezel, waarvan de myelineschede eerder is verdwenen. Meer... stimuleert in het centrale zenuwstelsel.
Hoe moet Siponimod worden toegediend?
Mayzent is een medicijn in pilvorm en dient eenmaal per dag te worden ingenomen. De behandeling wordt gestart met een dosis van 0,25 mg gedurende twee dagen. De dosis wordt daarna geleidelijk verhoogd om op de zesde dag de ‘onderhoudsdosis’ te bereiken. De onderhoudsdosis is 1 mg of 2 mg per dag, wat afhankelijk is van hoe snel het lichaam van de patiënt het geneesmiddel kan verwerken. Dit wordt bepaald met behulp van een bloed- of speekseltest om de activiteit van het leverenzym CYP2C9 van de patiënt te meten.
Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
Bijwerkingen zijn onder andere hoofdpijn, vertraging van de hartslag, hoge bloeddruk, vermindering van het aantal witte bloedcellen, duizeligheid, neus/keel-infecties, verhoogde leverwaarden en maculair oedeem.
Onderzoek
In de EXPAND studie is het effect van Siponimod onderzocht. Dit was een studie waaraan 1651 mensen met SP-MS deelnamen. De meesten van hen hadden minder dan 4 jaar de SP-vorm en de helft van hen had de afgelopen 2 jaar een schubeen terugval in - of opflakkering van - MS. Een een periode met klachten, die ook wel aanval of exacerbatie wordt genoemd. Meer... ervaren. Uit het onderzoek bleek dat Siponimod het risico op progressie met 21% verminderde. Van de mensen die Siponimod namen, vertoonde 26% een verergering van hun beperkingen; bij de placeboBlindpreparaat, pseudo-geneesmiddel zonder farmacologische werking. Een placebo wordt gebruikt in dubbelblinde klinische studies (zie ook in deze woordenlijst). Bij placebo-gecontroleerde geneesmiddelenstudies wordt het te testen middel vergeleken met een placebo om te corrigeren voor eventuele positieve effecten die het gevolg zijn van de verwachting van de deelnemers en artsen Meer... groep was dit 32%. Siponimod verminderde ook hersenatrofie (krimp van de hersenen) en het aantal schubs.
Na meer dan 15 jaar niet gehoord en gezien te zijn weet ik sinds kort dat ik PSSM heb. Al zoveel verloren jaren en ik ga nu zo hard achteruit. Wanneer is het medicijn voor mij toegankelijk? Laten er alsjeblieft niet nog meer jaren verloren gaan
Beste Monika,
Ik heb 22 jaar MS, en ik ben al 18 jaay secundair progressief, en kom zeker niet in aanmerking voor siponimod. Maar ik schrik van de bijwerkingen, en ik vraag mij oprecht af of dit nu wel de droombehandeling is.
Ik zou jou willen vragen of jij naar mijn verhaal wilt luisteren, en zelf jouw eigen conlusies wilt trekken:
Ik had twee jaar geleden vrijwillig aan wetenschappelijk onderzoek meegedaan voor slikklachten, en uit de bevindingen van dat onderzoek werd geconcludeerd dat mijn klachten dermate ernstig waren dat ikmoest overgaan op sondevoeding. In plaats daarvan ben ik met een gemalen dieeet begonnen, en omdat ik weinig meer te verliezen had.(en wanhopig was) ben ik met een training van de ijsman alias Wim Hof begonnen.
Ik ben inmiddels 2 jaar verder, en ik eet op pinda’s na alles weer.
Ik ben gestopt met botox, baclofen en kunsttranen. Ik ben nooit meer verkouden, en heb mijn ventolin-inhalator teruggebracht naar de apotheek.
Ik moet je eerlijkshalve vertellen dat ik heus wel slikklachten heb, en ik zal heus niet meer kunnen lopen.
Maar ik heb veel meer energie, en hoewel de autoimmuun reactie is afgenomen, is mijn weerstand tegen infecties juist toegenomen. En dat terwijl alle immunomodulerende behandelingen als interferon en copaxone griepachtige bijwerkingen geven. En om je de waarheid te zeggen: mij heeft het niet veel gebracht.
Maar Wim Hof wel. Ik stel voor om zijn website uitp te pluizen:
http://www.wimhofmethod.com
Ik hoop dat jouw Engels goed want hij is internationaal. En als je besluit om het te doen, dan zou ik mij medisch laten begegeleiden.
En je kunt natuurlijk meteen een gesprek hebben over siponimod.
Monika, je mag mij altijd mailen:
margot.kenter@yahoo.com
Met vriendelijke groet van Margot
ik weet al 11 jaar dat ik MS heb maar nooit degelijk gevolgd door een Neuroloog,
ik word 76 jaar,
sinds februari heb ik een andere Neuroloog , nu weet ik dat SPMS is dat ik heb
zij doet er alles aan om mij te helpen, ik heb alle hoop
Emma