Siponimod in SPMS

Siponimod is effectief en veilig bij langdurig gebruik door mensen met secundair progressieve MS (SPMS). Van siponimod was al bekend dat het achteruitgang remt in mensen met SPMS. 

Onderzoek en MS medicatieIn een eerdere studie scoorde de siponimodgroep significant beter dan de placebogroep op lichamelijk vlak, op cognitief vlak, qua aantal terugvallen, qua achteruitgang van de hersenen, en qua ontstekingsactiviteit in de hersenen. De effectiviteit op de lange termijn was echter nog niet bekend.

De studie

In deze grote internationale vervolgstudie zijn deelnemers uit de voorgaande studie gedurende langere tijd doorgegaan met het gebruiken van siponimod (2 mg per dag in tabletvorm). De deelnemers die tijdens de oorspronkelijke studie placebo kregen, wisselden in de vervolgstudie naar siponimod. Het doel was om de effectiviteit en veiligheid van de behandeling op de langere termijn, tot 5 jaar, vast te stellen.

De resultaten

De groep deelnemers die gedurende de oorspronkelijke en de vervolgstudie siponimod gebruikten, hadden een kleinere kans op verergering van invaliditeit en cognitieve functie vergeleken met de groep die wisselde van placebo naar siponimod. Daarnaast zorgde siponimod voor een langdurige remming van het aantal schubs, minder achteruitgang van de hersenen, en minder ontstekingsactiviteit. Dit betekent dat het gunstig is om vroeg te beginnen met de siponimod behandeling. In de lange termijn studie zijn geen nieuwe onverwachte bijwerkingen voorgekomen.

Bron: Bruce AC Cree, et al. Mult Scler. 2022;13524585221083194

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35380078/

 

 

 

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Beste Frans,
   Dank voor je vraag.
   Nee, Symmetrel en Siponimod zijn niet hetzelfde. Symmetrel (amantadine) wordt wel tegen MS-vermoeidheid gebruikt. Maar dit middel neemt de vermoeidheid slechts gedeeltelijk weg en helpt niet bij iedereen.
   Siponimod is een medicijn om secundair progressieve MS te behandelen wanneer het ‘actief’ is (schubs). Symmetrel gebruik je dus tegen de specifieke MS-klacht vermoeidheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.