Siponimod en cognitie

Onderzoek laat zien dat mensen met SPMS die Siponimod gebruiken, daar een duidelijk voordeel van hebben op hun cognitieve verwerkingssnelheid.

Siponimod en cognitieOm het effect van Siponimod op de snelheid van cognitieve achteruitgang bij mensen met SPMS te onderzoeken, is gebruik gemaakt van de gegevens van de EXPAND studie.

In deze fase III-studie zijn 1651 mensen met SPMS willekeurig verdeeld in twee groepen (2:1). De ene groep kreeg Siponimod (2mg/d), de andere een placebo. Het cognitieve functioneren is vastgesteld aan het begin van de studie en daarna iedere 6 maanden tot het eind van de onderzoeksperiode. Hiervoor zijn verschillende testmethodes gebruikt (SDMT1, PASAT, BVMT-R).

Bij het vergelijken van de SDMT-scores van beide groepen bleek de groep die Siponimod kreeg na 12 maanden, 18 maanden en 24 maanden gemiddeld duidelijk minder achteruit gegaan dan de placebogroep.

Bovendien werd het verschil in de loop van de tijd langzaam groter. Mensen die Siponimod gebruikten, hadden bij de SDMT-test een duidelijk verminderd risico op een verlies van 4 of meer punten bij de test, en een duidelijk verhoogde kans op een toename van 4 of meer punten. PASAR en BVMT-R scores lieten geen duidelijk verschil zien tussen beide groepen.

Mensen met SPMS hebben volgens dit onderzoek baat bij het gebruik van Siponimod. De SDMT-score van de Siponimod groep is zoveel beter dan die van de placebogroep, dat het klinisch van betekenis is.

Bron: Ralph H B Benedict, Davorka Tomic, Bruce A Cree, Robert Fox, Gavin Giovannoni, Ami Bar-Or, Ralf Gold, Patrick Vermersch, Harald Pohlmann, Ian Wright, Göril Karlsson, Frank Dahlke, Christian Wolf, Ludwig Kappos

Neurology, 2021 Januari 19

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33328324/

1) De SDMT is een instrument voor het screenen op hersenstoornissen. Ook kan de test worden gebruikt om cognitieve veranderingen over tijd in kaart te brengen. De taak van de SDMT is het omzetten van geometrische vormen in cijfers.

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Goedemorgen, het liefst zou ik contact hebben met Bram Platel. Ik weetniet of hij dit automatisch te zien krijgt. Hij heeft mij (vanuit Manilla) eerder geadviseerd over de verschillende corona-vaccins. Nu zou ik graag advies krijgen over het gebruik van Siponimod(Mayzent). Ik ben hiervoor in aanmerking gekomen, maar nu twijfel ik. Het gaat namelijk best nog wel rdelijk goed met mij. 2 jaar geleden 1 flinke schub die behandels is met een prednison kuur en nog een kleine schub 1,5 jaar geleden. Niet behandeld, vanzelf overgegaan. Afgelopen september was er opeen MRI scan wel enige activiteit te zien, maar daar merkte ikzelf niets van. Mijn neuroloog zag toch reden om mij aan te melden voor het gebruik van siponimod. En nu heb ik het in huis en het nog eens goed doorgelezen. Nu heb ik het idee dat dit middel mijn witte bloedlichaampjes voor een groot deel ‘op gaat sluiten’ waardoor ze mijn myeline niet meer aanvallen. Maar dan kunnen ze virussen e.d. ook niet meer te lijf gaan. Ik krijg het idee dat dit middel mijn immuun-systeem plat gaat leggen. En dat kan toch niet de bedoeling zijn. En zoals ik al zei ben ik nog best wel in orde en vraag ikme dus af of dit middel niet erger is dan mijn toestand nu? Kunt u hier iets over zeggen. Ik weet niet wat ik moet doen. Alvast bedankt.
  Hartelijke groet,
  Colinde Hutten

  1. Beste Colinde,

   Bram heeft de volgende reactie op jouw vraag gegeven:

   Beste Colinde,
   Het kiezen van een MS-behandeling is lastig en erg afhankelijk van je persoonlijke situatie en je voorkeuren. Steeds meer studies laten zien dat het verstandig is om MS tijdig te behandelen. Ook al merk je schade aan je hersenen niet, de schade is er wel en kan op latere leeftijd alsnog problemen veroorzaken.

   Het is dus verstandig om schade te voorkomen, daar slagen veel MS-medicijnen gelukkig steeds beter in. Maar ieder medicijn heeft ook bijwerkingen, wat de precieze bijwerkingen zijn van Siponimod kan je neuroloog je het beste uitleggen.

   Voor zover ik weet verhoogt het gebruik van Siponimod (Mayzent) de kans op het ernstiger verlopen van een coronavirusinfectie niet.

   Wat op dit moment wel een rol kan spelen is de effectiviteit van een COVID-19 vaccin. Hoe goed je immuunsysteem kan reageren op een vaccinatie neemt af wanneer je Gilenya of Siponimod gebruikt. Wat de precieze gevolgen zijn is op dit moment nog niet duidelijk, maar het lijkt erop dat het vaccin effectiever is als je wacht met het beginnen met een van die medicijnen tot 2-4 weken nadat je je tweede vaccinatie hebt gehad (of 4-6 weken na het Janssen vaccin dat maar één prik heeft).

   Of wachten de voorkeur heeft hangt erg af van je persoonlijke situatie (hoe groot is de kans dat je COVID-19 oploopt en hoe groot is de kans dat je door te lang wachten extra MS-schade krijgt). Bespreek dat met je behandelend arts.
   Ik wens je heel veel succes.
   Groeten uit Manila!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.