Therapieën met hoge werkzaamheid bij RRMS hebben niet meer bijwerkingen

Onderzoek toont aan dat therapieën waarbij mensen met RRMS in een vroeg stadium geneesmiddelen met een hoge werkzaamheid toegediend krijgen, ziekteprogressie, terugvallen en nieuwe MRI-laesies voorkomen. Ook blijkt dat het risico op specifieke bijwerkingen niet groter is dan bij escalatietherapieën*. Het is belangrijk om dit te weten bij het kiezen van een specifieke behandeling.

MedicijnenEscalatietherapieën en therapieën met een hoge werkzaamheid zijn de afgelopen jaren de belangrijkste strategieën bij de behandeling van MS. Dit Argentijnse onderzoek is bedoeld om de werkzaamheid en veiligheid van therapieën met een hoge werkzaamheid te vergelijken met die van escalatietherapieën bij mensen met MS.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek werden bestaande gegevens van patiënten gebruikt. De geselecteerde patiënten werden ingedeeld in twee groepen. De 112 patiënten in de groep die in een vroeg stadium een therapie met een hoge werkzaamheid toegediend kreeg, gebruikten natalizumab, ocrelizumab, rituximab, alemtuzumab, mitoxantron of cladribine. De 193 patiënten in de escalatiegroep kregen als aanvangsbehandeling interferon β, glatirameeracetaat, teriflunomide, dimethylfumaraat of fingolimod.

In de eerste plaats keken de onderzoekers naar de progressie van invaliditeit (stijging van de EDSS-score). Verder keken zij of en na hoeveel tijd er sprake was van EDSS-score 6, nieuwe terugvallen, nieuwe T2-MRI-laesies, het uitblijven van ziekteactiviteit en specifieke bijwerkingen.

Resultaten

Therapieën met een hoge werkzaamheid bleken het risico op EDSS-progressie met 38% te verkleinen, het risico op terugvallen met 34% en het risico op nieuwe MRI-activiteit tijdens de follow-up met 45%. Er waren geen grote verschillen in bijwerkingen tussen de groepen.

* Escalatietherapie: therapie waarbij gestart wordt met laag-effectievere medicijnen en waarbij zo nodig later overgegaan wordt op hoog-effectieve middelen

Bron: JI Rojas, L Patrucco, R Alonso, O Garces, N Deri, EC Contentti, PA Lopez, JP Pettinicchi, A Caride, E Cristiano. Effectiveness and safety of early high-efficacy versus escalation therapy in Relapsing-Remitting Multiple Sclerosis in Argentina. Clinical Neuropharmacology 2022 May-Jun 01;45(3):45-51.

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35579483/

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.