Resultaten na eerste 2 jaar alemtuzumab

Huidige bevindingen suggereren dat de behandeling met alemtuzumab bij mensen met RRMS bepaalde domeinen van de fysieke functie (korte afstand lopen) en van de cognitieve functie (verwerkingssnelheid, geheugen) kan verbeteren. Bovendien kan het de fysiologische functie, de fysieke functie en ook bepaalde uitkomsten stabiliseren, die door de mensen met MS zelf gerapporteerd werden.infuus

Bij mensen met multiple sclerose is nog weinig bewijs over de effecten die alemtuzumab heeft op de fysiologische, fysieke en cognitieve functie en op bepaalde uitkomsten, die door de personen met MS zelf gerapporteerd worden, terwijl deze domeinen erg belangrijk zijn. Zo is het idee geboren om een prospectieve observationele studie te starten. Op deze manier konden de beschreven uitkomsten van de eerste twee jaar van de behandeling met alemtuzumab bij MmMS worden onderzocht.

Het onderzoek

Bij 17 mensen met relapsing remitting MS (RRMS) zijn verschillende functies gemeten. De functies werden voorafgaand aan de start van de behandeling met alemtuzumab beoordeeld en na 3, 6, 12, en 24 maanden na de behandeling.

Het ging om de:

  • fysiologische functie [lichaamssamenstelling; botmineraalgehalte; spierkracht; aërobe capaciteit]
  • fysieke functie [6-min looptest (6MWT, primaire uitkomst); getimede 25 ft looptest (T25FWT); six spot step test (SSST); 9-step stair ascend (9SSA); getimede up and go test (TUG); 5 × sit to stand test (5STS)]
  • cognitieve functie [selective reminder test (SRT); symbol digit modalities test (SDMT)] en
  • resultaten die door de personen met MS gerapporteerd zijn [multiple sclerosis impact scale-29 (MSIS29); 12-item multiple sclerosis walking scale (MSWS12); modified fatigue impact scale (MFIS); hospital anxiety and depression scale (HADS)].

Resultaten

Verbeteringen worden gezien bij de 24 maanden follow-up in T25FWT (+ 8%), SSST (+ 10%), SDMT (+ 5,2 punten, 53% verbeterde meer dan de klinische cut-off score) en SRT. Het primaire resultaat 6MWT en alle andere resterende uitkomsten bleven stabiel gedurende de periode waarin met alemtuzumab behandeld werd.

Conclusie

De huidige bevindingen suggereren dat de behandeling met alemtuzumab bij mensen met RRMS bepaalde domeinen van de fysieke functie (korte afstand lopen) en van de cognitieve functie (verwerkingssnelheid, geheugen) kan verbeteren. Bovendien kan het de fysiologische functie, de fysieke functie net als de door de mensen met MS zelf-gerapporteerde uitkomsten stabiliseren.

Bron: Lars G. Hvid et al. Neurology. 2022 Apr. 28 © 2022 Springer-Verlag GmbH Germany

Samenvatting: https://pubmed.

Zie ook: het-effect-van-alemtuzumab-op-ms

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.