Real world studie naar teriflunomide

Een grote Deense studie heeft ruim 3.000 teriflunomide-gebruikers gevolgd. Ze concludeerden dat het een effectief eerstelijnsmedicijn is, dat over het algemeen goed verdragen wordt.

Teriflunomide (Aubagio) is een eerstelijnsmiddel tegen RR-MS. Het bestaat uit pillen die eens per dag moeten worden ingenomen.

Real world studie

MS onderzoekBij Real World Data (RWD) gebruiken onderzoekers geanonimiseerde gegevens van patiënten om te onderzoeken bij welk specifiek soort patiënten bepaalde behandelingen effect hebben en hoe groot dat effect dan is. Dat kan resulteren in Real World Evidence (RWE) voor een bepaalde behandeling.

Deze grote Deense ‘real world’ studie heeft bij een groep van 3.239 gebruikers (waarvan 65% vrouw) uit het nationale Deense MS-register het effect van teriflunomide bestudeerd. Zij startten hun behandeling allemaal tussen 2013 en 2019.

Voor 56% van de 3.239 teriflunomide-gebruikers was teriflunomide de eerste MS-remmer die zij gebruikten. Vergeleken met mensen die al eerder andere remmers hadden gebruikt, waren zij ouder bij hun diagnose, hadden een kortere ziekteduur, een lagere EDSS-score en meer schubs in het jaar voor de start met teriflunomide.

Van de 3.001 mensen die minstens 12 maanden voor het eind van de studie aan teriflunomide begonnen, gebruikte 72,7% nog steeds teriflunomide na een jaar. Van de mensen die binnen een jaar stopte, waren bijwerkingen de meest genoemde reden (15.6%). Gedurende de hele studie stopte 47,5% van de mensen de behandeling.

Van de mensen die 5 jaar lang teriflunomide gebruikten, was 63% vrij van schubs. Van de groep mensen die wel schubs ervaarden, bestond een groter deel uit mensen die geen eerdere andere remmer gebruikt hadden.

Tenslotte had van alle deelnemers 85% geen toename van invaliditeit gedurende de duur van de studie.

Conclusie

De onderzoekers concluderen dat hun uitkomsten overeenkomen met andere real-world studies.Teriflunomide is een effectieve en over het algemeen goed-verdragen eerstelijnsmedicijn voor mensen met RRMS met een mild tot matige ziekteactiviteit.

Bron: Papp V, Buron MD, Siersma V, Rasmussen PV, Illes Z, Kant M, Hilt C, Mezei  Z, Roshanisefat H, Sejbaek T, Weglewski A, Van Wingerden J, Geersten SS, Bramow S, Sellebjerg F, Magyari M; Denemarken
PLoS One 2021 May 18 [eCollection 2021]

Samenvatting:Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34003862/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.