Real-life studie naar natalizumab

‘Real-life’ onderzoek naar natalizumab bevestigt dat natalizumab effectief RRMS stabiliseert. Hier mee stoppen geeft een risico op terugval, met name bij mensen die hogere ziekteactiviteit hadden voordat ze begonnen met het medicijn.

Real-life studie naar natalizumabNatalizumab (Tysabri®), een medicijn tegen actieve RRMS, is uitgebreid onderzocht in klinische studies. Onderzoek naar patiënten die het middel daadwerkelijk gebruiken (‘real-life’ onderzoek) kan extra inzicht geven in de voor- en nadelen van het medicijn in de dagelijkse praktijk. Bij sommige mensen zorgt stoppen met natalizumab voor een verergering van symptomen. Het is belangrijk om te onderzoeken wanneer dit gebeurt, om de kans te verkleinen op een terugval bij wisselen van medicatie.

Het onderzoek

In dit Oostenrijkse onderzoek zijn data gebruikt van 235 mensen met MS die behandeld zijn met natalizumab. Van deze mensen is het ziekteverloop voor, tijdens en na behandeling met natalizumab in kaart gebracht. Het doel was om meer inzicht te krijgen in de effectiviteit van het medicijn en om mogelijke risicofactoren te vinden voor verergering van symptomen als patiënten stoppen met natalizumab.

De resultaten

De deelnemers in deze studie hadden gemiddeld ruim 5 jaar MS en 4 schubs gehad voordat ze met natalizumab begonnen. Tijdens de behandeling met natalizumab ging het aantal schubs omlaag met 93%. De EDSS bleef stabiel in 64% van de deelnemers. 105 deelnemers waren op het moment van het onderzoek gestopt met natalizumab. Het onderzoek wees uit dat het veilig is om te stoppen met natalizumab wanneer de RR-MS is overgegaan in SPMS. Daarentegen is de kans op terugval bij stoppen met natalizumab verhoogd in patiënten die vaker schubs hadden voordat ze met het medicijn begonnen.

Bron: Michael Auer, et al. Sci Rep, 2021 Dec 2

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34857795/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *