Kleine stukjes met op DNA lijkend genetisch materiaal, zogenoemd microRNA, spelen een belangrijk rol in de regulering van de cel.

Voor mensen met RR MS patiënten werd al eerder beschreven dat een bepaald microRNA (microRNA-126) gecorreleerd lijkt met de schubs. De aanwezigheid van dit microRNA werd verder bestudeerd in een nieuwe set patiënten met en zonder Tysabri behandeling. Dit werd vergeleken met gezonde vrijwilligers.

Tysabri is een goed werkende behandeling voor patiënten met gemiddeld verhoogd aantal Schubs. Het geeft echter ook een kleine kans op een zeer ernstige bijwerking: progressieve multifocale encefalopathie (PML). PML wordt veroorzaakt door re-activatie van het JC virus in het brein.

Verhoogde aanwezigheid van het onderzochte microRNA werd wederom gevonden in patiënten met een schub. Ook werd het microRNA gemeten in patiënten die werden behandeld met Tysabri. Bij deze was de hoeveelheid microRNA gelijk aan die in gezonde vrijwilligers.

Vervolgens werd gekeken naar de aanwezigheid van targetmoleculen waaraan het microRNA bindt. Eén target dat al eerder beschreven was is ook beschreven dat het betrokken is bij MS. Een belangrijke vinding is nu dat deze target verhoogd aanwezig was in patiënten die langdurig met Tysabri waren behandeld. Deze target is weer beschreven dat het bindt aan het JC virus.

Mogelijk is het microRNA-126 de link tussen Tysabri en het verhoogde risico op PML, maar hiervoor is meer onderzoek nodig.

Bron: Meira M1, Sievers C, Hoffmann F, Derfuss T, Kuhle J, Kappos L, Lindberg RL., University Hospital Basel, University of Basel, Switzerland

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24598267

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *