Is natalizumab superieur aan fingolimod?

Er zijn maar weinig studies die tweedelijnsmedicatie bij MS ten opzichte van elkaar vergelijken. Het doel van de studie “BEST-MS” was om de effectiviteit van natalizumab (NTZ) en fingolimod (FTY) bij actieve relapsing-remitting MS (RRMS) te vergelijken.  De resultaten suggereren dat natalizumab superieur is aan fingolimod.

Natalizumab en fingolimod vergelekenBest Escaliation STrategy in Multiple Sclerose (BEST-MS) is een Franse multicenter prospectieve studie met een follow-up na 12 maanden met mensen met actieve MS. De behandeling werd gekozen op basis van het oordeel van de arts.

Klinische data en informatie middels MRI-beelden zijn verzameld en na 12 maanden gebeurde dat nog een keer.

Het primaire resultaat was het aandeel mensen met MS dat na 12 maanden geen tekenen van ziekteactiviteit (NEDA)* liet zien.

Secundaire resultaten omvatten het jaarlijkse percentage relapsen en activiteit op MRI.

Resultaten

Aan de studie deden in totaal 223 mensen met MS mee (NTZ: 109 en FTY: 114). De beide groepen waren bij aanvang van de studie goed in balans.
Het aandeel mensen met MS dat geen symptomen van MS vertoonde (NEDA*) was 47,8% in de NTZ-groep en 30,4% in de FTY-groep (p = 0,015).

Deze uitkomst is het resultaat van het aantal jaarlijkse terugvallen en de MRI-activiteit.

In de multivariate analyse van de behandelingsgroepen na 12 maanden was de FTY-groep de enige die met een lagere waarschijnlijkheid aan NEDA werd geassocieerd.

Conclusie

BEST-MS vergeleek de effectiviteit van Natalizumab en Fingolimod bij actieve relapsing-remitting MS ten opzichte van elkaar. De resultaten suggereren dat Natalizumab superieur is aan Fingolimod.

* NEDA = no evidence of disease activity

Bron: Mikael Cohen et all;
Service de Neurologie, CRCSEP, Unité de Recherche Clinique Cote d’Azur (UR2CA), Centre Hospitalier Universitaire Pasteur 2, Nice, France.
Mult Scler. 2020 Oct 30;1352458520969145

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33124504/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.