Het uitwassen van Fingolimod

Als er van een Fingolimod (Gilenya®) behandeling wordt overgestapt naar een behandeling met cel-afbrekende middelen is de kans op een terugval groter bij een langere uitwas periode*.

MedicijnenFingolimod, een tweedelijns ziekte-modificerende behandeling (DMT), zorgt ervoor dat de lymfocyten (witte bloedcellen) een verlaagde functie hebben. De hypothese is dat cel-afbrekende medicatie minder goed werkt als de lymfocyt activiteit niet hersteld is.

Om dit te onderzoeken is gekeken naar data van mensen met MS uit het Italiaanse MS register. Er is naar data gekeken van 329 mensen met MS (226 vrouw, 103 man; gemiddelde leeftijd 41±10 jaar).

Het risico op een terugval is onderzocht in relatie met de lengte van de uitwasperioden (minder dan 6 weken, 6-11, 12-17 en meer dan 18 weken) bij mensen met MS die gingen starten met de medicatie alemtuzumab, rituximab, ocrelizumab of cladribine nadat ze waren gestopt met fingolimod.

Conclusie

Tijdens de cel-afbrekende behandeling was de kans op een terugval significatent groter bij mensen met MS die een uitwas periode van 12-17 weken en meer dan 18 weken hebben gehad dan bij de mensen met MS die een uitwas periode minder dan 6 weken hebben gehad.

* Een uitwasperiode is de wachttijd van een paar dagen of weken na het stoppen met het oude medicijn voordat met het nieuwe wordt begonnen. Hierdoor kan je lichaam het oude medicijn uit het systeem verwijderen.

Bron: D Ferraro , P Iaffaldano, T Guerra, M Inglese, M Capobianco, V Brescia Morra, M Zaffaroni, M Mirabella, G Lus, F Patti, P Cavalla, M Cellerino, S Malucchi, E Pisano, F Vitetta, D Paolicelli, P Sola, M Trojano, Italian MS Register J Neurol 2021 Jul 22

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34292396/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.