Licht op groen voor vergoeden siponimod

Het Zorginstituut Nederland (ZiN) heeft alsnog het licht op groen gezet voor vergoeding van het medicijn Mayzent (werkzame stof siponimod). En wel voor volwassenen met actieve secundaire progressieve multipele sclerose (SPMS).

siponimodHet advies dit te doen heeft het ZiN op 16 november 2020 doorgegeven aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport). Die zal er nu naar verwachting snel voor zorgen dat Mayzent een plaats krijgt in het zogeheten Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) en daarmee valt binnen het basispakket van de zorgverzekering.

Aanvankelijk was het oordeel van de Wetenschappelijke Adviesraad van het ZiN dat hiertoe geen aanleiding bestond. De raad was van oordeel dat siponimod een ‘minderwaarde’ had ten opzichte van andere beschikbare medicamenten, daarmee kennelijk doelend op Gilenya (werkzame stof fingolimod).

MS Vereniging Nederland

Mede op aandrang van MS Vereniging Nederland heeft de adviesraad deze opvatting nu gecorrigeerd. “Zorginstituut Nederland is tot de eindconclusie gekomen dat siponimod in vergelijking met fingolimod een therapeutische gelijke waarde heeft“, aldus de brief hierover aan MS Vereniging Nederland. Dat betekent gelijke monniken gelijke kappen, want door deze visie komen nu dus beide middelen in aanmerking voor vergoeding.

Deze gang van zaken heeft veel weg van wat er is gebeurd in het Verenigd Koninkrijk. Ook daar was eerst sprake van een afwijzing van vergoeding van siponimod en is dit door actie van de patiëntenvereniging gecorrigeerd. Mayzent is begin 2020 voor uitgifte in Europa vrijgegeven door het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA), gevolgd door een uitvoeringsbesluit door de Europese Commissie. De vergoeding moet vervolgens in elk land afzonderlijk geregeld.

Bronnen onder meer:
zorginstituutnederland.nl/publicaties/adviezen/2020/11/16/gvs-advies-siponimod-mayzent

Actie tegen niet-vergoeden Siponimod

Siponimod bij SPMS

MS Vereniging Nederland is voor 100% afhankelijk van lidmaatschappen, donaties en sponsoring. Ook jouw hulp hebben we hard nodig! Je kunt ons helpen en daarmee mensen met MS een beter leven geven. Steun ons met een online donatie of start een actie. Je kunt natuurlijk ook lid worden.

MS Vereniging NederlandMS Vereniging Nederland is de enige patiëntenvereniging voor mensen met MS.
Als lid geef je mensen met MS een stem!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.