
Licht op groen voor vergoeden siponimod
Het Zorginstituut Nederland (ZiN) heeft alsnog het licht op groen gezet voor vergoeding van het medicijn Mayzent (werkzame stofEen in de biochemie vóórkomende natuurlijke en scherp te onderkennen en te beschrijven chemische stof, bijvoorbeeld het aminozuur alanine (C3NO2H8), glucose (C6O6H12) als bestanddeel van glycogeen enz. enz. Meer... siponimod). En wel voor volwassenen met actieve secundaire progressieve multipele sclerose (SPMSSecundair Progressieve MS (SPMS) Vorm van MS waarin (bijna) geen aanvallen meer voorkomen, maar lichaamsfuncties wél beschadigd kunnen raken. Meer...).
Het advies dit te doen heeft het ZiN op 16 november 2020 doorgegeven aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport). Die zal er nu naar verwachting snel voor zorgen dat Mayzent een plaats krijgt in het zogeheten Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) en daarmee valt binnen het basispakket van de zorgverzekering.
Aanvankelijk was het oordeel van de Wetenschappelijke Adviesraad van het ZiN dat hiertoe geen aanleiding bestond. De raad was van oordeel dat siponimod een ‘minderwaarde’ had ten opzichte van andere beschikbare medicamenten, daarmee kennelijk doelend op Gilenya (werkzame stof fingolimod).
MS Vereniging Nederland
Mede op aandrang van MS Vereniging Nederland heeft de adviesraad deze opvatting nu gecorrigeerd. “Zorginstituut Nederland is tot de eindconclusie gekomen dat siponimod in vergelijking met fingolimod een therapeutische gelijke waarde heeft“, aldus de brief hierover aan MS Vereniging Nederland. Dat betekent gelijke monniken gelijke kappen, want door deze visie komen nu dus beide middelen in aanmerking voor vergoeding.
Deze gang van zaken heeft veel weg van wat er is gebeurd in het Verenigd Koninkrijk. Ook daar was eerst sprake van een afwijzing van vergoeding van siponimod en is dit door actie van de patiëntenvereniging gecorrigeerd. Mayzent is begin 2020 voor uitgifte in Europa vrijgegeven door het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA), gevolgd door een uitvoeringsbesluit door de Europese Commissie. De vergoeding moet vervolgens in elk land afzonderlijk geregeld.
Bronnen onder meer:
zorginstituutnederland.nl/publicaties/adviezen/2020/11/16/gvs-advies-siponimod-mayzent
MS Vereniging Nederland is voor 100% afhankelijk van lidmaatschappen, donaties en sponsoring. Ook jouw hulp hebben we hard nodig! Je kunt ons helpen en daarmee mensen met MS een beter leven geven. Steun ons met een online donatie of start een actie. Je kunt natuurlijk ook lid worden.
MS Vereniging Nederland is de enige patiëntenvereniging voor mensen met MS.
Als lid geef je mensen met MS een stem!
Dit bericht heeft 0 reacties