Ocrelizumab bij PPMS zorgt voor minder rolstoelgebruik

Deze studie toont aan dat Ocrelizumab, in vergelijking met mensen zonder ziekte onderdrukkende medicatie (‘Disease modifying therapy’=DMT), zorgt voor een vertraging in de behoefte om een rolstoel te gebruiken. Bij gebruik van Ocrelizumab is de verwachting dat rolstoelgebruik uitgesteld wordt.

medicijn pot Ocrevus met duidelijk leesbaar etiket. Gebruik Ocrelizumab en verwachtingHet onderzoek:

Het doel van deze studie was om het effect van ocrelizumab op de behoefte om een rolstoel te gebruiken te evalueren. De data van mensen met primair progressieve MS (PPMS), die deelnamen aan de ORATORIO of MSBase, werden hiervoor gebruikt.

Beide studies zijn internationale studies. Mensen met MS met een score van EDSS tussen 3.0 en 6.5 werden geïncludeerd. Vervolgens werd gekeken naar het aantal mensen met MS met een vastgestelde EDSS score ≥7.0 gedurende minstens 24 weken. De EDSS score ≥7.0 toont aan dat er een behoefte is om een rolstoel te gebruiken.

De resultaten:

In de ORATORIO studie verminderde het gebruik van ocrelizumab het risico om op EDSS≥7.0 te komen. De mediane tijd om tot de 24 weken bevestigde EDSS ≥7.0 te komen is 12.1 jaar voor mensen zonder DMT en 19.2 jaar voor mensen met MS die ocrelizumab gebruiken. In de MSBase studie was dit 12,4 jaar.

Conclusie:

Vergeleken met geen DMT, vertraagde ocrelizumab de tijd om tot een 24-weken bevestigde EDSS-score van ≥7.0 te komen. Dit toont aan dat ocrelizumab een betekenisvol effect heeft in de vertraging van het verlies van onafhankelijkheid en de behoefte om een rolstoel te gebruiken.

Bron: Helmut Butzkueven et al; Eur J Neurol . 2022 Apr;29(4):1082-1090.

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33724638/

 

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Mijn arts zegt dat het niet voor mij is. Ik heb in 2013 de diagnose ppms gehad. Zij zegt dat er bij mij niet genoeg reacties zijn. ( hoop dat ik het goed heb onthouden) kan je een 2e opinie aanvragen

    1. Het staat je altijd vrij om een second opinion te vragen bij een andere neuroloog. Volgens mij heb je hiervoor een verwijzing nodig, maar die kun je ook via je huisarts krijgen.

    2. Als een arts vermoedt dat een bepaald medicijn onvoldoende kan betekenen voor de patiënt dan zal het niet gauw voorgeschreven worden. Medicijnen hebben ook zo hun bijwerkingen. Als het antwoord van jouw arts onvoldoende overtuigend is dan kun je altijd vragen om een second opinion. Dat is heel normaal. Je hebt dan inderdaad een nieuwe verwijzing nodig.

  2. De ORATORIO trial volgde mensen voor maximaal 216 weken geloof ik. Net iets meer dan 4 jaar. Uit die data vormen ze met ‘extrapolatie- conclusies over ver in de toekomst met drie significante cijfers…
    Als ik het goed begrijp zie je de gemeten data en de extrapolatie in de stippellijnen van figuur (b) uit het originele artikel.
    https://onlinelibrary.wiley.com/cms/asset/786fd947-368a-4610-abd5-be8ef2992877/ene14824-fig-0002-m.jpg
    Ik hoor graag van de schrijvers van dit stukje of ik dit goed begrepen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.