MS-ziekteactiviteit kan terugkeren na stoppen met Tysabri

Het voortzetten van de Tysabri behandeling,  in plaats van te wisselen naar een orale of injecteerbare therapie, leidt tot een beter klinisch resultaat bij mensen met RRMS.

Tysabri is een zeer effectieve therapie voor mensen met Relapsing Remitting Multiple Sclerose (RRMS). De ziekteactiviteit kan echter terugkeren wanneer Tysabri wordt gestopt.

Het onderzoek

In het nog steeds internationaal lopende Tysabri Observationale Programma (TOP) worden met Tysabri behandelde mensen met RRMS gevolgd. Ook mensen die stoppen met Tysabri worden gevraagd in dit programma te blijven.

Van een groep van 3221 mensen met RRMS zijn de voorspellers voor ziekteactiviteit, na het stoppen van Tysabri en het overstappen naar een orale of injecteerbare therapie, geanalyseerd.

Resultaten

Alle 3221 aan TOP deelnemende mensen met RRMS zijn minimaal 2 jaar behandeld met Tysabri. Van deze groep hebben 2466 mensen de therapie met Tysabri voortgezet, 660 mensen zijn overgestapt op een orale therapie en 95 mensen op een injecteerbare behandeling.

In de groep, die is overgestapt op een orale therapie (n= 660), is het risico op een recidief * twee keer hoger in vergelijking met mensen, die Tysabri zijn blijven gebruiken.

In de groep, die een injecteerbare behandeling (n =95) is gaan gebruiken, is de kans op een recidief zelfs drie keer hoger. In deze beide groepen bleef het recidiefpercentage wel onder het percentage dat is gezien voor het starten van de Tysabri behandeling.

In de groep, die is overgegaan op een orale therapie, kan een hogere kans op een recidief worden voorspeld op basis van een langere ‘uitwas’ periode, meer recidieven voor het starten van Tysabri, een hogere EDSS score bij het starten van Tysabri en een kortere Tysabri behandelduur.

Conclusie

Na minimaal 2 jaar behandeling met Tysabri heeft het voortzetten van Tysabri bij mensen met RRMS een klinisch voordeel in vergelijking met een overstap naar een orale of injecteerbare behandeling.

Verder is duidelijk dat factoren zoals de totale Tysabri behandelduur en de “uitwas” duur een belangrijke voorspellende waarde hebben ten aanzien van het risico op het wel of niet terugkeren van ziekteactiviteit. Bij het wijzigen van de behandeling moet hiermee rekening worden gehouden.

* recidief= het opnieuw optreden van ziekteverschijnselen (klachten)

Bron: Helmut Butzkueven, et al.
Department of Neuroscience, Central Clinical School, Alfred Campus, Monash University, Melbourne, VIC, Australia; 
Mult Scler. 2020, May 14

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32406786

Meer lezen?

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.