Beoordeling van vroege eerstelijnsbehandeling lijkt niet gerelateerd aan daaropvolgende verergering van invaliditeit

Onderzoeksgegevens wijzen niet op een verband tussen de manier van beoordelen van het vroege falen van de behandeling van relapsing-remitting multiple sclerose (RRMS) en een verergering van de invaliditeit na een follow-up van 36 maanden. Verder onderzoek is nodig om te komen tot bruikbare definities voor het slagen en falen van de behandeling van RRMS.

Beoordeling van vroege eerstelijnsbehandelingHet succes van de behandeling van RRMS wordt doorgaans gemeten aan de hand van het aantal terugvallen (schubs) en de ziekteactiviteit op MRI-beelden tijdens de eerste zes of twaalf maanden van de behandeling.

Of deze manier van beoordelen gerelateerd is aan verergering van de invaliditeit en ziekteactiviteit op langere termijn is niet duidelijk. Om hier meer inzicht in te krijgen analyseerden onderzoekers gegevens afkomstig van een onderzoek genaamd CombiRx.

De onderzoekers keken naar de risicofactoren voor het vroege falen van de eerstelijnsbehandeling van RRMS. Ook onderzochten ze het verband tussen het vroege falen van de behandeling na zes en twaalf maanden en een verergering van de invaliditeit of het uitblijven van tekenen van ziekteactiviteit (NEDA-3-status) na 36 maanden.

Het onderzoek

Aan CombiRx deden 1.008 niet-eerder behandelde mensen met RRMS mee, die werden willekeurig toegewezen aan een behandeling met glatirameeracetaat, interferon-bèta of de combinatie van deze twee middelen.Het falen van de behandeling na zes of twaalf maanden ging wel gepaard met bewijs van ziekteactiviteit na 36 maanden, maar niet met een verergering van de invaliditeit na 36 maanden.

Na 36 maanden werd bij ongeveer 70% van de mensen met RRMS ziekteactiviteit vastgesteld. Op basis van MRI-beelden en was bij nog geen 10% sprake van een verslechtering van de EDSS-score (EDSS: Expanded Disability Status Scale).

De onderzoekers pleiten er dus voor om verder onderzoek te doen naar de manier van beoordelen van het vroege falen van de behandeling van RRMS.

Bron: Marcus W Koch, Jop Mostert, Pavle Repovic, James D Bowen, Jerry S Wolinsky, Fred D Lublin, Eva Strijbis, Gary Cutter
© 2021 European Journal of Neurology

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34927308/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *