7 vragen voor je arts bij verandering van medicatie

Het behandelen van RRMS is een dynamisch proces waarbij de voor jou meest geschikte medicatie wordt bepaald op basis van je symptomen en je medische voorgeschiedenis. Hoewel een medicijn je op een bepaald moment het gevoel kan geven dat er verbetering van je klachten optreedt, kan het ook gebeuren dat je een terugval krijgt of dat zich nieuwe symptomen voordoen waardoor een andere behandeling noodzakelijk is. Wanneer je overstapt op andere medicijnen ga je je mogelijk weer beter voelen. Bovendien kan zo worden voorkómen dat de ziekte meer schade aanricht.

Vragen aan artsWanneer je denkt dat je huidige medicatie niet langer werkzaam is of wanneer je nieuwe symptomen krijgt of een terugval, neem dan altijd contact op met je behandelend arts. De arts kan je helpen zoeken naar andere mogelijkheden en je vervolgens begeleiden bij de stappen die je tijdens de nieuwe behandeling moet nemen.

Hier volgen acht vragen die je je arts in zo’n geval zou kunnen stellen

1. Is wat ik ervaar een echte terugval?

Je hoeft je medicatie misschien nog niet te veranderen. Een ‘echte’ terugval of schub moet minstens 24 uur duren en minimaal 30 dagen na je laatste aanval plaatsvinden. Terugvallen kunnen een paar dagen tot enkele weken en zelfs maanden doorgaan.

2. Moet ik na een terugval overstappen op andere medicatie?

Sommige aanvallen hoeven niet met nieuwe medicatie te worden behandeld. Je kunt je moe voelen of last hebben van milde zintuiglijke klachten, zoals gevoelloosheid. Deze hebben geen grote impact op je dagelijks leven. Deze klachten kunnen vanzelf afnemen zonder dat extra andere behandeling nodig is.

Als de klachten die je hebt een grotere impact op je dagelijkse activiteiten hebben zoals achteruitgang van gezichtsvermogen, slapheid of evenwichtsstoornissen zijn er andere mogelijkheden beschikbaar.

3. Kan eventueel de dosis van mijn huidige medicijnen worden gewijzigd?

Het meeste succes wordt bereikt wanneer je je medicijnen gedurende langere tijd gebruikt. Voordat je op een andere behandeling overstapt, moet je er zeker van zijn dat je je huidige medicatie volgens voorschrift gebruikt. Je arts kan bepalen of je je medicijnen op de juiste manier gebruikt of hij schrijft een nieuwe dosis voor die voor jou beter werkt.

4. Hoe zit het met mijn bijwerkingen?

Als bijwerkingen de hoofdoorzaak vormen om van medicatie te veranderen, geef dat dan aan je arts door. Er zijn misschien andere dingen die je kunt doen om je bijwerkingen te beheersen en met je bijwerkingen om te gaan terwijl je gewoon doorgaat met je huidige medicatie.

Anderzijds mag je niet te nonchalant met je bijwerkingen omgaan. Zelfs bijwerkingen die niet veel klachten geven, kunnen serieus zijn en hebben medische aandacht nodig.

5. Welke aanvullende of alternatieve medicijnen zouden mij kunnen helpen?

Misschien heb je gehoord dat bepaalde kruiden of voedingssupplementen je klachten kunnen verlichten. Bespreek met je arts welke eventuele aanvullende of alternatieve geneesmiddelen  je zou willen gebruiken. Naar sommige behandelingen is geen onderzoek verricht. Zij doen mogelijk meer kwaad dan goed.

Alternatieve geneeswijzen moeten niet worden ingezet in plaats van conventionele, gebruikelijke behandelingen. Maar acupunctuur en stressbeheersing kunnen goede aanvullingen zijn op je medicijnen en hebben enige wetenschappelijke achtergrond. Vraag je arts of je je dieet of je dagelijkse bewegingsroutines moet aanpassen. Stretchoefeningen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je beter kunt bewegen.

6. Ik heb nog meer medische aandoeningen. Hoe kan ik die het best samen met mijn MS behandelen?

Het is niet ongewoon om zowel MS als andere medische aandoeningen te hebben. Zeg tegen je arts welke aandoeningen je allemaal hebt en vertel ook welke eventuele medicatie je gebruikt om deze te behandelen. Als je verschillende medicijnen tegelijkertijd gebruikt, kan dat schadelijk zijn. Je arts of apotheker kan bepalen of de alleen op recept verkrijgbare en de vrij verkrijgbare medicijnen die je gebruikt elkaar negatief beïnvloeden.

7. Welke andere behandelopties kunnen nog meer nuttig zijn bij MS?

Medicijnen zijn niet de enige optie voor je om je MS te beheersen. Fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en specialisten voor cognitieve hersteltherapie kunnen nuttig zijn bij zogeheten herstelrevalidatie.

Samengevat

Communicatie is de sleutel tot het op maat brengen van je MS-behandelplan en het beheersen van je ziekte. Vertel je arts alles over eventuele veranderingen van symptomen en andere bijzonderheden over je gezondheid die kunnen bijdragen aan verbetering van je behandelplan. Een dagboek bijhouden met deze informatie en het opschrijven van vragen die je wilt stellen, is een simpele manier om te garanderen dat alles wat voor jou belangrijk is ter sprake komt en dat je niets vergeet.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.