2e lijns MS medicatie

In Nederland maken we een onderscheid tussen “1e lijns” en “2e lijns” remmende behandelingen. Het belangrijkste verschil hiertussen is dat 1e lijns behandelingen vaak in het begin van het ziekteproces worden voorgeschreven. 

De 2de lijns behandelingen worden vaak pas voorgeschreven wanneer de 1ste lijns onvoldoende effect hebben  en er toch teveel exacerbaties zijn ondanks de 1ste lijns medicatie.

Om in aanmerking te komen voor een 2de lijns behandeling, moet men vaak aan bepaalde strenge criteria voldoen. De ontwikkeling van het ziekteproces moet bijvoorbeeld erg snel gaan en er moet bewijs zijn dat een 1ste lijns behandeling niet goed genoeg heeft gewerkt.

Overweging

De 2e lijns behandelingen die beschikbaar zijn voor MS kunnen effectiever zijn dan de 1e lijns, maar de bijwerkingen kunnen minder acceptabel zijn. Naast het advies van de neuroloog is het aan een ieder met MS om voor zichzelf te bepalen of bijwerkingen acceptabel zijn. Zorg er dan ook voor dat je op de hoogte bent van alle facetten van een behandeling.

Zowel de 1e als de 2e lijns behandelingen, mits aan alle opgestelde criteria wordt voldaan, worden in Nederland door de zorgverzekering vergoed.

Welke tweedelijns middelen zijn er?

  • Fingolimod – Gilenya® (pil)
  • Cladribine – Mavenclad® (pil)
  • Natalizumab – Tysabri® (infuus)
  • Ocreluzimab – Ocrevus® (infuus)
  • Alemtuzumab – Lemtrada® (infuus)

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.