1e lijns remmende behandelingen

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer middelen gekomen om de kans op nieuwe schubs bij MS-patiënten te verkleinen. Ook verkleinen ze mogelijk de kans op verdere blijvende verslechtering. De middelen zijn onder te verdelen in eerstelijns en tweedelijns middelen. 

Eerstelijns medicijnen mogen als eerste gegeven worden bij MS. Bij patiënten, die ondanks deze middelen veel aanvallen houden en/of snel verslechteren mogen er tweedelijnsmedicatie voorgeschreven worden.

Om in aanmerking te komen voor een 2e lijns behandeling, moet men vaak aan bepaalde criteria voldoen. De ontwikkeling van het ziekteproces moet bijvoorbeeld snel gaan en er moet bewijs zijn dat een 1e lijns behandeling niet goed genoeg heeft gewerkt.

Lees hier meer over 2e lijns behandel mogelijkheden bij MS.

Zowel de 1ste als de 2de lijns behandelingen, mits aan alle opgestelde criteria wordt voldaan, worden in Nederland door de zorgverzekering vergoed.

Remmende medicatie

Er is nog geen medicijn wat MS kan genezen. Wel zijn er remmende medicaties. Remmende medicaties zijn middelen die het ziekteproces van MS mogelijk afremmen. Ze werken preventief. Ze kunnen toekomstige aanvallen in aantallen doen verminderen, afzwakken en de toename van invaliditeit afremmen. Deze middelen worden alleen voorgeschreven aan mensen met MS die schubs ervaren.

Prednison

Bij het optreden van een MS-aanval (Schub of exacerbatie) kan een korte kuur met steroïden (prednison) het herstel versnellen. Afhankelijk van de klachten kan ook het natuurlijke herstel worden afgewacht.

Bij patiënten die regelmatig MS-aanvallen hebben of hiervoor risico lopen, kunnen medicijnen de kans op nieuwe aanvallen verlagen. Deze medicijnen hebben bijwerkingen en het bepalen voor wie de voordelen groter zijn dan de nadelen, is individueel maatwerk.

Welke eerstelijns middelen zijn er?

Interferon 1a/1b – Avonex®, Betaferon®, Rebif® (injecties)
Peginterferon beta-1a – Plegridy® (injectie)
Glatimeer acetaat – Copaxone®, Glatirameeracetaat Mylan® (injectie)
Dimethylfumeraat – Tecfidera® (pil)
Teriflunomide – Aubagio® (pil)

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *