Methylprednisolon in tabletvorm zelf thuis in te nemen

Mensen met MS kunnen een Methylprednisolon kuur thuis in tabletvorm innemen, in plaats van die toegediend te krijgen via een infuus in het ziekenhuis. Een hele uitkomst voor mensen die een schub doormaken.

Methylprednisolon in tabletvorm zelf thuis in te nemen Tot nu toe was een “pred-kuur” alleen beschikbaar via een infuus en moest je daarvoor 3 tot 5 keer naar het ziekenhuis. Dat hoeft nu niet meer. De tabletten kunnen thuis zelf ingenomen worden. Dit komt op dit moment heel goed uit omdat veel mensen het ziekenhuis liever mijden vanwege het coronavirus.

Ook de lichamelijkeen geestelijke belasting van reizen, zeker voor iemand die midden in een terugval zit, vervalt hiermee.

Bijkomend voordeel is dat het zelf innemen van de medicijnen stukken goedkoper is dan een infuus op de dagbehandeling van een ziekenhuis.

In het buitenland is methylprednisolon al langer in tabletvorm beschikbaar. Onderzoek uit 2017 laat zien dat er geen verschil is tussen de werkzaamheid van infuus en tablet, afgezien van slapeloosheid bij de tabletten.

Ook de Nederlandse neurologen zijn het er over eens dat medicatie in tabletvorm bij ons de richtlijn zou moeten zijn, net als in de ons omringende landen.

Wel geven ze aan dat de pillen alleen via de ziekenhuispoli neurologie verstrekt moeten worden, na consult met de neuroloog, omdat het medicijn anders wellicht te snel wordt voorgeschreven.

Volgens voorzitter Jop Mostert van de MS werkgroep van de Nederlandse Vereniging  voor Neurologie (NVN) wordt methylprednisolon in tabletvorm vanaf 1 februari 2021 vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Volgens de werkgroepvoorzitter zijn er aanwijzingen dat oraal toedienen (via een pil) net zo effectief is als methylprednisolon in infuusvorm, en met vergelijkbare bijwerkingen. Wel is het voor de meeste mensen aangenamer. Want ze kunnen nu thuis pillen slikken en hoeven dus niet meer naar het ziekenhuis.

 

Mostert geeft aan dat de neurologen in de herziening van de richtlijn de plek van methylprednisolon oraal gaan bekijken.

In Nederland is de medicatie in pilvorm nog niet standaard verkrijgbaar. Daarom maakt het Catharinaziekenhuis in Eindhoven samen met het Elisabeth Tweesteden ziekenhuis in Tilburg de pillen in haar eigen apotheek. Het Catharinaziekenhuis verzendt het medicijn naar alle andere ziekenhuisapotheken. Neuroloog en initiatiefnemer Edo Arnoldus van het Elisabeth Tweestedenziekenhuis verwacht dat de pillen snel beschikbaar komen voor alle MS-patiënten.

www.etz.nl/Over-ETZ/Nieuws/2021/01/Behandeling-terugval-MS-kan-thuis

 

Journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0188644

 

http://msweb.nl/ms-onderzoek/therapeutisch/methylprednisolon-in-pilvorm/

 

https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/ziekenhuis-maakt-zelf-tabletten-voor-thuisbehandeling-van-terugval-bij-ms-.htm

https://www.medicijnkosten.nl/medicijn

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.