Uit een Amerikaanse studie onder ruim 500 mensen met MS die last hebben van tremor, bleek dat minder dan de helft van hen baat heeft bij medicijnen om de klachten te verminderen.
Mensen met matige tot ernstige tremor hebben meer kans om baat te hebben bij medicijnen om de klachten te verminderen, dan mensen met milde of invaliderende tremor. Gamma aminoboterzuur werd het vaakst genoemd als heilzaam middel.
25% tot 58% van de mensen met MS heeft last van tremor. Een tremor is een ritmische, trillende of schokkende beweging die je niet vrijwillig kan besturen. Last hebben van tremor wordt in verband gebracht met een slechte prognose en een grotere mate van invaliditeit. Bij veel mensen met MS blijft tremor onbehandeld.
Amerikaanse onderzoekers brachten de gegevens in kaart van 508 mensen met MS die zelf hadden aangegeven in meerdere of mindere mate last van tremor te hebben. Deze mensen waren allemaal opgenomen in NARCOMS: het register van de Noord-Amerikaanse Commissie voor Onderzoek naar Multiple Sclerose.
De onderzoekers stuurden 777 enquêtes uit en kregen 508 ingevulde enquêtes terug. Op deze wijze verzamelden ze gegevens over de mate van invaliditeit, de ernst van tremor, het gebruik van medicijnen om de klachten te verminderen en de respons op deze medicijnen.
Uit de studie bleek het volgende:
- 238 respondenten (46,9%) gebruikte medicijnen om de klachten van tremor te verminderen. Het gebruik van deze medicijnen werd in verband gebracht met een grotere mate van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.
- De deelnemers met een matige (53,9%) of ernstige (51,3%) tremor waren eerder geneigd medicijnen te gebruiken tegen hun klachten dan degenen met milde (36,6%) tremor of tremor die volledig invaliderend was (35,0%).
- De meest gebruikte soorten medicijnen waren anticonvulsiva (50,8%) en benzodiazepinen (46,2%). Van de eerste groep werd gabapentine het meest gebruikt. Van de tweede groep werd clonazepam het meest gebruikt.
Bron: Meador W, Salter AR, Rinker JR 2nd, Department of Neurology (WM, JRR) and the Department of Biostatistics (ARS), University of Alabama at Birmingham, Birmingham, AL, USA; and Birmingham VA Medical Center, Birmingham, AL, USA, Int J MS Care. 2016 May-Jun;18
Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27252602
Dit bericht heeft 0 reacties