Wat zijn de lange termijn effecten van intrathecale Baclofen therapie bij MS? Italiaanse onderzoekers belichten de positieve effecten ervan op spasticiteit, invaliditeit, pijn, frequentie van spasmen en het voorkomen van bijwerkingen.

Bij intrathecale Baclofen therapie wordt Baclofen door middel van een pompje rechtstreeks in de met vocht gevulde ruimte rond het ruggenmerg ingebracht.
Onlangs hebben neurowetenschappers onderzocht wat de lange termijn effecten van intrathecale Baclofen toediening zijn op spasticiteit. Spasticiteit wordt bij veel uiteenlopende neurologische aandoeningen gezien.

Bij het onderzoek is gebruik gemaakt van de gegevens van 123 patiënten met ernstige, progressieve en voor medische behandeling ongevoelige spasticiteit van uiteenlopende oorzaken. Zij kregen op afdeling Neurochirurgie van de Seconda Universita van Napels in de periode 2000 tot 2012 een Baclofen pomp na een bolustest.

De onderzoekers behandelden 28 personen met MS. Bij alle patiënten keken zij naar de lange termijn effecten op therapie, operatietechniek en operatie- en pomp gerelateerde complicaties. Iedere patiënt werd geëvalueerd aan de hand van verschillende scores: MAS ( stijfheid van knie en elleboog bij passief bewegen), SFS (frequentie van spasmen), VAS (pijn), BI (benodigde lichamelijke/verbale hulp) en SDS (zelfbeoordeling).

Hun bevindingen waren dat tijdens de follow up de gemiddelde MAS-score voor bovenste en onderste ledematen significant afnam en dat ook de SFS-afname statistisch gezien significant was. Dit resulteerde in een enorme verbetering van BI. Bovendien werd een duidelijke verbetering in VAS en SDS gezien.

Het onderzoek toont aan dat intrathecale toediening van Baclofen (ITB) voorziet in een effectieve lange termijn behandeling van spasticiteit bij MS. Het verhoogt de kwaliteit van leven en de functionele onafhankelijkheid in adequaat geselecteerde gevallen.

Bron: Natale M1, D’Oria S2, Nero VV1, Squillante E1, Gentile M1, Rotondo M1,
Clin Neurol Neurosurg. 2016 Feb 16;143:121-125. doi: 10.1016/j.clineuro.2016.02.016.
PMID:26922704[PubMed – as supplied by publisher

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26922704

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.