Ga naar hoofdinhoud
Lettergrootte: A- A+ Sitemap

Veel mensen met multiple sclerose (MS) gebruiken aanvullende en andere therapieën.
Een alternatieve behandelwijze kun je zien als aanvullend, dat wil zeggen als aanvulling op een medische behandeling.

MS is (nog) niet door de medische wetenschap te genezen en evenmin door een alternatieve behandeling. Maar in sommige gevallen en bij sommige mensen kan een alternatieve behandeling wel bijdragen aan de kwaliteit van het leven.

Reguliere zorg

MS is (nog) niet door de medische wetenschap te genezen en evenmin door een alternatieve behandeling. Maar in sommige gevallen en bij sommige mensen kan een alternatieve behandeling wel bijdragen aan de kwaliteit van het leven.

In de reguliere medische wereld is het veelal de arts die – in overleg met de patiënt – bepaalt welke behandeling zal worden toegepast.

Ontspannen en mediteren kunnen helpen tegen te veel prikkels door MS

Complementaire of alternatieve zorg

Een gekwalificeerde complementaire therapeut zal gericht zijn op de behandeling van de hele persoon en niet alleen de symptomen. Elke persoon wordt behandeld als een individu en elke behandeling is afgestemd op de specifieke behoeften van die persoon.

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van deze behandelingen is dat het  je aanzet om verantwoordelijk te zijn voor beslissingen rond je eigen gezondheid – iets positiefs doen om jezelf te helpen.

Veel mensen, die aanvullende therapieën gebruiken, geven aan dat zij deze nuttig vinden.
Als je overweegt een complementaire therapie te proberen, is het belangrijk om een gerenommeerde therapeut te vinden die aangesloten is bij een erkende beroepsvereniging. Daar kun je ook naar een therapeut zoeken in de eigen omgeving.

Meest gebruikte therapieën:

Enkele van de meest gebruikte therapieën onder mensen met MS zijn o.a.:

 • Acupunctuur
 • APS therapie
 • Aromatherapie
 • Chiropractie
 • Homeopathie
 • Koud water therapie
 • Massage
 • Meditatie
 • Mindfulness
 • Voeding
 • Yoga

Acupunctuur

Acupunctuur vindt zijn oorsprong in China en is al duizenden jaren oud. Acupunctuur gaat uit van een evenwicht tussen twee tegenpolen: de ‘yin en yang’ energie. In het lichaam onderscheidt men yin-organen (hart, longen, lever, nieren en milt) en yang-organen (darmen, galblaas, blaas en maag).

Er zijn twaalf banen waarlangs de levensenergie door het lichaam stroomt. Deze banen horen bij de verschillende organen. Op deze banen liggen de acupunctuurpunten. Door op deze punten naalden in te brengen kan de energie in die baan worden gestimuleerd of afgeremd.

De acupuncturist kan behandelen door middel van naaldtechnieken, moxatechnieken, cupping, of een combinatie hiervan. De acupunctuurbehandeling kan worden ondersteund met oefentherapie, kruidentherapie, massagetechnieken zoals Tui-Na, ademtherapie en adviezen aangaande eet- en leefpatronen. Acupunctuur kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor pijnbestrijding.

Meer informatie vind je via www.acupunctuur.nl/

APS therapie

APS staat voor Actie Potentiaal Simulatie. APS Therapie is al jaren toonaangevend op gebied van micro electro therapie (ook wel microstroom therapie genoemd). De APS machine stuurt een microstroom signaal naar het menselijk lichaam om het lichaamseigen actie potentieel te starten en cellulaire energie vrij te maken.

APS Therapy is een veilige, effectieve, drugsvrije behandeling voor o.a. pijnbestrijding. Het wordt op een vergelijkbare manier toegepast als een TENS-machine, maar werkt op een andere manier. APS Therapie is te gebruiken voor onder meer pijnstilling en energiebevordering en is breed inzetbaar. Het kan onder andere worden gebruikt voor de volgende klachten:

 • Chronische pijnklachten, bijvoorbeeld bij MS, Reuma, Fibromyalgie, Hoofdpijn, Whiplash enz.
 • Vermoeidheidsklachten , bijvoorbeeld bij ME, CVS, Fibromyalgie enz.
 • Sportblessures

Voor meer informatie: Beroepsvereniging BVAT, voor APS therapie

APS Therapy en MS

Aromatherapie

Aromatherapie maakt gebruik van krachtige, geurige essentiële oliën met massage om te helpen zich te ontspannen. Etherische oliën zijn de essentie van de plant. Ze worden gewonnen uit kruiden, bloemen, struiken of bomen. Elk is anders met zijn eigen geur en therapeutisch gebruik. Sommige oliën hebben ontstekingsremmende eigenschappen, andere zorgen voor een gevoel van ontspanning en andere stimuleren.

Een aromatherapie massage kan helpen om het hele lichaam te ontspannen, de slaap te verbeteren, pijn te verminderen, te helpen met de mobiliteit van gewrichten en spieren, en zorgen voor een verbeterd gevoel van welzijn.

Chiropractie

Dit is een systeem van zachte manipulatie van het lichaam voor de behandeling van aandoeningen van de gewrichten, ligamenten en spieren en hun effect op het zenuwstelsel. Het wordt gebruikt voor rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, migraine en sportblessures. Bij MS kunnen veel van de symptomen van het bewegingsapparaat worden behandeld met fysiotherapie.

De behandeling bestaat uit een breed scala aan manipulatietechnieken die zijn ontworpen om de functie van de gewrichten te verbeteren, waardoor pijn en spierspasmen worden verlicht.

Voor meer informatie: Belangenvereniging Patiënten Chiropractie

Homeopathie

Homeopathie is een geneeskunde waarbij het zelfherstellend vermogen van het lichaam geprikkeld en geactiveerd wordt. In de homeopathie is er aandacht voor de totale mens. In de anamnese (het vraaggesprek) met de homeopaat komen alle aspecten van de persoon naar voren die uiteindelijk leiden naar het meest aangewezen homeopathisch middel, in de homeopathie volgens de ziekteclassificatie meer middelen welke in afwisseling genomen dienen worden.

In de homeopathische behandeling wordt rekening gehouden met de mogelijk aanwezige erfelijke belastingen, de leefomstandigheden van de patiënt, de aanwezige geneesmiddelenbelastingen en eventuele epidemische en/of virale besmettingen. Centraal staat het ondersteunen en verstevigen van de eigen constitutie van de patiënt.

De homeopathische behandeling kan mensen met multiple sclerose ondersteunen, helpen meer energie en een betere weerstand te krijgen.

Meer informatie: www.vereniginghomeopathie.nl/

Koudwatertherapie

Veel mensen met MS hebben last van vochtige en drukkende zomerwarmte. Bij koudwatertherapie wordt het lichaam onder toezicht afgekoeld, waarbij men rekening houdt met leeftijd en conditie. Voldoende afkoeling, langzaam opgebouwd, met de juiste watertemperatuur en deskundige hulp moedigen het lichaam aan om weer zelf te gaan werken. De temperatuur van het water moet lager zijn dan 13,5 graden Celsius. Koudwatertherapie is een combinatie van koudwater behandeling en lichamelijke oefeningen. De oefeningen moeten passen bij de lichamelijke conditie.

Massage

Dit is een van de oudste bekende therapieën en is al duizenden jaren in gebruik om stijfheid in spieren en gewrichten te helpen verlichten, pijn te verlichten en het welzijn te verhogen. Het kan ook helpen om de houding te verbeteren, stress te verlichten en spanning los te laten. Het is gebleken dat massage het welzijn van de patiënt verbetert.

Mindfulness

Mindfulness is een oude boeddhistische praktijk en volgens Jon Kabat-Zinn is het een praktijk die zeer relevant is voor het leven van vandaag. Mindfulness oefeningen zijn manieren om aandacht te besteden aan het huidige moment, met behulp van technieken zoals meditatie, ademhaling en yoga.

Training helpt mensen om zich meer bewust te worden van hun gedachten, gevoelens en lichaamssensaties.
Mindfulness beoefenen kan meer inzicht geven in emoties, aandacht en concentratie stimuleren en relaties verbeteren.

Mindfulness kan een manier zijn om MS-gerelateerde vermoeidheid te behandelen. In het Radboud in Nijmegen bevindt zich een expertisecentrum: Radboudcentrumvoormindfulness.nl.

Voeding (diëten)

Goede voeding kan een positieve invloed hebben op MS. Dit kan bijdragen aan een betere algemene conditie en een vermindering van klachten. Gezond eten betekent: gevarieerd eten aangepast aan de energie behoefte van het lichaam. Te weinig en niet gevarieerd eten leidt tot verzwakking, terwijl te veel eten leidt tot overgewicht en verslechtering van de mobiliteit.

Bij problemen met voeding, ontlasting, overgewicht of ondergewicht is een consult bij de diëtist nuttig. Een diëtist kan bovendien adviezen geven over de zin en onzin van het gebruik van supplementen en allerlei speciale diëten.

Mensen met MS blijken relatief vaak een opmerkelijk tekort aan vitamine D3 en B-12 te hebben. Een sluitende verklaring hiervoor is er niet. Het tekort hieraan kan je, in overleg met je huisarts of neuroloog, aanvullen met vitamine injecties of pillen.

Sommige vitaminen en mineralen kunnen bij langdurig gebruik of hoge dosering schadelijk zijn voor de gezondheid. Raadpleeg bij twijfel een arts.

Vrij veel mensen met MS maken gebruik van ‘alternatieve’ voedingswijzen of diëten. De ervaringen zijn wisselend. Sommige mensen voelen zich gezonder, andere mensen merken geen effect. Omdat dergelijke diëten geen wetenschappelijke basis hebben worden zij door veel artsen niet aanbevolen. Bijna allen zijn het er over eens dat een dieet voldoende verse groenten en fruit, peulvruchten, noten en zaden, plantaardige oliën en magere vis moet bevatten.

Meer informatie vind je in onze rubriek Leefstijl of kijk op de website van de MS Vereniging Nederland in de Bibliotheek.
De MS Vereniging heeft ook de MS-voedingslijn:
MS-voedingslijn MS Vereniging Nederland

Yoga

Yoga is afkomstig uit India en wordt al meer dan 5000 jaar beoefend. De belangrijkste onderdelen van yoga omvatten houdingen en ademhaling. Sommige studies suggereren dat yoga nuttig is om pijn en pijn en pijn in de onderrug pijn te verminderen. Het kan ook de fysieke activiteit verhogen, vooral kracht, flexibiliteit en balans.
Voor MS is aangetoond dat yoga vermoeidheid helpt verminderen en kan ook helpen om depressie, angst, pijn en spasticiteit te verbeteren.

Meer informatie: Vereniging Yogadocenten Nederland

LET OP:

De informatie op MSweb is niet bedoeld ter vervanging van een medisch consult. Raadpleeg voor het krijgen van een diagnose of behandeling altijd een arts.
Zie ook onze Disclaimer.

Headerfoto: Martin de Bouter

Dit vind je misschien ook interessant...

Back To Top