Van kruiden tot klankschaalmassage

Je hebt MS en bent al een tijdje aan het snuffelen in de alternatieve circuits. Veel beter voel je je nog niet, maar een echt medicijn is niet voor handen, dus wat let je om van alles een graantje mee te pikken. Teunisbloem, omdat het essentiële oliën bevat, massages omdat het je ontspant en yoga omdat die je bewust maakt van je ademhaling en de ruimte die je in je lichaam krijgt door een aantal simpele oefeningen te doen.

Door: Hanneke Douw

19dmszien1-alternatieftibetMaar echt tevreden ben je nog niet. Je besluit het nog verderop te zoeken en komt per ongeluk terecht bij de Tibetanen en hun geneeskunst. Interessant wellicht, want hoe wordt er door deze artsen gekeken naar MS en wat hebben zij voor mogelijke behandelwijzen?

De Tibetaanse geneeskunst bestaat al eeuwen en is gerelateerd aan het Boeddhisme. Uitgangspunt is dat elke materie bestaat uit vijf kosmische elementen, te weten water, aarde, vuur, lucht en ruimte. In het menselijk lichaam zijn die elementen ook vertegenwoordigd en moeten ze volgens de Tibetaanse theorie in evenwicht zijn. Als dat evenwicht verstoord is, bij voorbeeld door ziekte, raakt het lichaam uit balans, zo zeggen de Tibetanen.

De behandeling door een Amchi (=Tibetaanse geneesheer) is gericht op herstel van dit evenwicht. Amchi is een serieus beroep en de opleiding daartoe duurt zeven jaar en heeft plaats in India. Het is zeer uniek dat er in Nederland op dit moment twee van zulke artsen werkzaam zijn, een in Amsterdam en een in het Gelderse Emst, niet ver van Epe. Beiden zijn aangesloten bij de Nederlandse Stichting ter bevordering van de Tibetaanse Geneeskunde, de NSTG.

Veel onderzoek naar de Tibetaanse geneeskunst wordt er niet gedaan. De Tibetanen zelf zijn ervan overtuigd dat het goed is en vinden onderzoek onnodig. In Zwitserland zijn bepaalde Tibetaanse middelen gewoon te koop. In Nederland zijn sommige middelen alleen verkrijgbaar als voedingssupplement, zelfs bij apotheken.

Behandelwijze

Tijdens een consult dat alleen op afspraak te krijgen is kijkt de Amchi naar jou, voelt je pols, kijkt naar je urine en stelt vragen. Een tolk vertaalt die vragen en de antwoorden daarop. De arts spreekt gebrekkig Engels en voor het geval er onduidelijkheid bestaat kan de tolk je dan dus helpen.

Zodoende kom je aan de weet wat de arts denkt over jouw constitutie en welke middelen eventueel zouden kunnen helpen in het verbeteren daarvan. Maar de eerlijkheid gebiedt te vertellen dat ook de Tibetanen kennelijk weinig kunnen met MS. Ze schrijven middelen voor die je algehele conditie zouden kunnen verbeteren. En veel mensen vinden dat al heel positief.

Pillen

De Tibetaanse pillen zijn te verkrijgen na het consult, in de apotheek van de kliniek. Het zijn een soort samengeperste bollen bestaande uit kruiden, mineralen, vruchten en planten .Je moet ze eerst in een vijzel verpulveren en vervolgens innemen met water. Lekker is anders trouwens!

De kruiden die allemaal uit India komen zijn seizoensgevoelig dat wil zeggen dat niet altijd alle middelen voorradig zijn. Het kan zijn dat je nog een keer terug moet om wat middelen op te halen. En verwacht geen wonderen, maar bekijk op de lange termijn of de middelen bij jou werkzaam zijn.

Massage

Niet om beter te worden maar wel om een keer volledig te ontspannen kun je terecht bij iemand die Tibetaanse klankschaal-massages geeft. Daarbij lig je op een lage tafel. De masseur zet allerlei schalen op en rondom je. Je doet je ogen dicht en de trillingen die worden veroorzaakt door zijn slaan met een knuppel in die schalen gaat je letterlijk door merg en been. De trillingen veroorzaken de ontspanning en na een sessie ben je total loss en relaxed. Je lijf is slap en spasmen blijven uit. Helaas niet voor eeuwig!

Kosten

De kosten voor een consult bij de arts zijn € 85 en de medicijnen zo’n € 70 per maand. Een massage kost ongeveer € 50.

Kijk goed in je polis-voorwaarden of je verzekeraar de kosten vergoedt. Sommige verzekeraars doen dat, anderen niet.

Adressen

De Nederlandse Stichting ter bevordering van de Tibetaanse Geneeskunde, de NSTG, aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Natuurgeneeskundige Therapeuten; telefoonnummer NSTG is (020) 6254138, van ma t/m don tussen 10.00 en 12.30 en tussen 13.30 en 16.00 uur.

Het praktijkadres in Amsterdam is Prinsengracht 200 II, 1016 HD Amsterdam. De praktijk in Emst zit aan de Laarstraat 27, 8166 GR Emst.

Een masseur volgens de Tibetaanse leer is Hans de Back, Vonkstraat 9, 2497AG Den Haag, telefoon (070) 3453791.

Website NSTG: www.tibetaansegeneeskunde.nl

Eerder verschenen in MSzien 2003, nr.1

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.