Mensen met MS hebben vaak last van gevoelsstoornissen. Het lijkt alsof je niks voelt in een bepaald lichaamsdeel, je voeten bijvoorbeeld of je onderbenen. Maar als je in aanraking komt met iets of iemand, blijk je wel degelijk daarop te reageren. Je been trekt zich samen in een soort van spasme en dat is een pijnlijke ervaring. De mensen die zich hierin herkennen zouden wellicht baat kunnen hebben bij Therapeutic Touch, kortweg TT.

Door: Hanneke Douw

4a6mszien3altttouch2Aangeraakt worden ervaar je soms bijna als een kwelling. De fysiotherapeut zal zeer omslachtig te werk moeten gaan om de ontspanning van het lichaam te bewerkstelligen. Vaak lukt dat dan toch niet en je lijf zit je behoorlijk in de weg. Vrolijk word je daar niet van en zo is de cirkel van algehele malaise rond. Therapeutic Touch, TT, kan dan een oplossing zijn.

TT is wat heet een verpleegkundige interventie, die valt onder het domein complementaire zorg. Basisgedachte is, dat een mens een open energiesysteem is. Bij ziekte kan dit energieveld verstoord zijn geraakt. Door middel van strijkende bewegingen langs het lichaam wordt geprobeerd dit systeem weer in harmonie te brengen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat TT een gunstig effect heeft op pijn bij brandwondpatiënten, mensen met terminale kanker en bij postoperatieve pijn. Bij mensen met MS is twee jaar geleden door middel van een zogeheten pilot project in Amsterdam onderzocht of TT iets zou kunnen betekenen om klachten die met MS verband houden te doen verminderen.

Ook bij MS

Die pilot heeft bewezen dat ook mensen met MS de gunstige resultaten van een TT-sessie kunnen ondervinden Tien mensen zijn gedurende negen weken behandeld door wisselende TT-therapeuten. Die therapeuten waren allen ook verpleegkundige en hadden hun opleiding tot TT’er gevolgd bij het Van Praag Instituut in Utrecht.

Alle behandelden gaven aan wel iets te voelen, ontspanning bijvoorbeeld bij het inslapen en minder spasmen, minder pijn of een verbeterde stemming in het algemeen. Anders gezegd: de kwaliteit van leven nam duidelijk toe gedurende de periode van behandeling.

Natuurlijk is één TT-behandeling weer niet afdoende. Net zoals bij andere aanvullende vormen van zorg zul je TT moeten blijven herhalen. Wekelijks bijvoorbeeld, of gewoon als je veel last hebt.

Maar een groot voordeel is dat ook je partner, mantelzorger, vriend of vriendin de cursus TT kan gaan volgen en je dan kan gaan behandelen. Je hoeft geen verpleegkundige te zijn om TT te mogen toepassen. Een dierbare hoeft op deze manier niet altijd nutteloos toe te zien hoe rot je je soms voelt, maar kan daadwerkelijk handelen.

Geloof

84amszien3altttouchBedenk dat ook bij deze vorm van therapie het geloof erin een grote rol speelt. Je moet geloven in het zelfhelend vermogen van de mens en voor de behandeling moet je je open kunnen stellen. Baat het niet, schaden doet het zeker niet: dat gaat hier zeker op. En alleen al van de liefdevolle aandacht van een TT’er kun je genieten. Samen met je dierbare kan het een prettige ontspannen manier van voor elkaar zorgen zijn. En daar is niks mis mee.

Cursus

De cursus Therapeutic Touch bestaat uit 7 hele lesdagen. De afsluiting bestaat uit een theoretische en een praktische toets. Gaat dat goed, dan krijg je een certificaat. Gedurende de cursus is het de bedoeling dat de cursist thuis of op het werk ervaring opdoet om zodoende tot een uitwisseling te komen in gevalsbeschrijvingen.

Als je meer wil weten over TT’ers bij jou in de buurt of over de cursus neem dan contact op met het Van Praag Instituut – directeur Martine Busch, MA – Springweg 7, 3511 VH Utrecht; telefoon: (030) 2341707. Op Internet te vinden via www.vanpraaginstituut.nl.

Eerder verschenen in MSzien 2003, nr.3

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.