
Als nou geen enkel medicament echt helpt tegen MS, en je gewoon genoeg hebt van die Interferon, waarom dan geen alternatieve weg gekozen? Of zijn er voor mensen met MS eigenlijk ook geen geschikte alternatieve middelen? Maar baat het niet, het schaadt ook niet, toch? Hooguit in je portemonnee. Hoe dan ook: MenSen wil bij enkele alternatieve wegen en therapieën dit jaar eens apart stilstaan. Om te beginnen bij de teunisbloemolie in capsulevorm.
Door: Hanneke Douw
Wie ziek is wil beter worden. Een waarheid als een koe. Maar wat als dat niet kan, zoals bij een chronische ziekte? De reguliere geneeskunde is dat een doorn in het oog, want het liefst zouden onderzoekers vandaag nog weten hoe het komt en wat eraan te doen valt… gewoon een pilletje en klaar is Kees.
Dat nu is het grote probleem: hoe doe je dat met een ziekte die niet te genezen is? Je slikt of spuit de medicatie die de neuroloog je voorschrijft, uiteraard. Vooral in het geval er sprake is van een acute Schubeen terugval in - of opflakkering van - MS. Een een periode met klachten, die ook wel aanval of exacerbatie wordt genoemd. Meer... zul je blij zijn dat de prednison langzaam in je druppelt en je je geleidelijk aan misschien iets beter gaat voelen.
Maar naarmate je langer met het bijltje hakt wordt de keuze voor de reguliere middelen in de praktijk toch minder vanzelfsprekend. De ontstekingsremmers hebben immers hun nare bijwerkingen en soms is het middel erger dan de kwaal. Op de lange duur blijken de middelen trouwens in het totale aftakelingsproces geen positieve rol meer te spelen.
Juist in dat besef besluiten velen te gaan zoeken naar alternatieven. De teunisbloemolie in capsulevorm, bijvoorbeeld. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van dit middel vooral in het begin van de verschijnselen van MS, vaak gepaard gaande met een Schub, soms een gunstige werking kan hebben met name op de duur en de schade die de aanvallen aanrichten.
De teunisbloem
De teunisbloem bevat een hoog gehalte aan ‘essentiële onverzadigde vetzuren’ – dezelfde als ook in vette vis zitten overigens. En juist die onverzadigde vetzuren zouden volgens zeggen belangrijk kunnen zijn bij de wederopbouw van de myelinelaag. Wezenlijk voor iemand met MS, want dan is immers sprake van een beschadiging van de myelinelaag die de zenuw beschermt en de prikkels goed geleidt. Het gebruik van een tamelijk hoge dosis teunisbloemolie zou kunnen helpen bij het herstelproces.
Natuurlijk is wat dit betreft niets te garanderen. Wel is bij onderzoek komen vast te staan dat mensen met verder gevorderde MS geen gunstig effect meer ondervinden van het gebruik van het middel. Met andere woorden: vooral in de beginperiode, de fase die vaak gekenmerkt is door opeenvolgende aanvallen en herstelperiodes, kan het goed zijn teunisbloemolie in capsulevorm te slikken.
De pillen zijn bij elke goede drogist te koop en alhoewel er in de reguliere onderzoeken geen echte eenduidigheid bestaat over de werking van dit middel is het wellicht het proberen waard.
Veel meer over kruiden en het gebruik ervan is te vinden op vele ‘sites’ op Internet over alternatieve behandelwijzen. Op er enkele te noemen: een makkelijke zoekpagina is kruiden.pagina.nl. Hier vind je specifieke informatie over MS.
Verder bestaat er een boekje van de Nederlandse Patiënten/Consumenten Federatie: Zorgwijzer Multiple Sclerose, in de reeks ‘pluriforme zorg’. In het boek staat een overzicht van reguliere en alternatieve behandelwijzen. Voor meer informatie kijk op www.npcf.nl.
MenSen 2002, nr. 2
Dit bericht heeft 0 reacties