Een van de eerste dingen die je te horen kunt krijgen als je MS hebt is dat je moet leren luisteren naar je lichaam. Nog totaal in de war van alles wat de neuroloog je zojuist vertelt heeft,vraag je je in de weken daarna af, wat hij in hemelsnaam met die uitspraak kan hebben bedoeld. En zo kun je uiteindelijk terecht komen bij een haptotherapeut.

Door: Hanneke Douw

9b1mszien2alternatiefhaptotherapieMeestal slaat MS toe op een moment dat je midden in het leven staat. Je werkt studeert of bent net moeder geworden en ineens functioneert je lijf niet meer zoals dat zou moeten. En luisteren naar een lichaam dat de meest gewone dingen in je leven – zoals lopen of zien – niet eens meer voor elkaar krijgt is zeer moeilijk. Je herkent jezelf niet meer, je bent kwaad en je wendt je het liefst af van dat zieke lijf dat nergens meer toe lijkt te dienen. In zo’n geval kan hapto, oftewel voelen, een eerste stap zijn in je zoektocht naar een nieuw evenwicht.

We onderscheiden haptonomie en haptotherapie. Haptonomie betekent letterlijk de leer van het voelen het gevoelsleven en het menselijk gevoel. In onze samenleving waarin het rationele handelen vaak de boventoon voert zijn we vaak niet meer in staat echt te voelen wat zich in ons lichaam afspeelt. We spiegelen ons louter nog aan anderen en gaan ervan uit dat het goed met ons gaat als we aan het beeld dat zij van ons hebben beantwoorden.

Door middel van het aanraken en het aangeraakt worden kun je leren opnieuw om te gaan met dat lichaam waarin de balans door een gebrek of ziekte is verstoord. Ziekte bijvoorbeeld, stress en pijn kunnen je totaal vervreemden van je eigen lichaam en daarmee van de contacten met anderen. Je doet alsof er niks aan de hand is maar van binnen voel je dat het niet goed zit met jezelf. Je kropt die gevoelens maar al te vaak op terwijl het juist heel belangrijk is die gevoelens te uiten.

Aanraken en gevoel hebben een nauwe band met elkaar. Door aanraken voel je wat zich in je lichaam afspeelt, je voelt emoties en je leert ze te verwoorden. Deze zaken zijn belangrijk voor het hervinden van een nieuw evenwicht in je leven, bijvoorbeeld na een drastische verandering of het krijgen van een chronische aandoening.

Therapie

Haptotherapie is deels een lichaamsgerichte therapie. Terwijl aanraken van wezenlijk belang is in het leven ben je er vaak niet meer toe in staat uit schaamte, gène, enzovoort. Deze therapie leert je je lichaam weer te herkennen en door middel van het aanraken van de vaak misschien wel pijnlijke plekken, je onderrug bijvoorbeeld en je benen, en je te concentreren op juist die pijn en die te benoemen en te ervaren, kun je uiteindelijk leren luisteren naar je lichaam en de processen die zich erin afspelen. Hoe je het ook bekijkt, ook met een ziek lijf moet je door, en het omarmen is dan beter dan je ervan af te wenden.

De behandeling door een haptotherapeut is erop gericht je opnieuw kennis te laten maken met jezelf, je lichaam en de ontwikkeling daarvan. Oefeningen en haptonomische begeleiding maken het je mogelijk te ontdekken hoe je met veranderde gevoelens en lichamelijke signalen in je dagelijkse leven omgaat.

Er zijn haptotherapeuten werkzaam in sommige fysiotherapie-praktijken. Voor een therapeut in de buurt kun je bellen met de Vereniging van Haptotherapeuten. Om lid te zijn van deze vereniging moeten de therapeuten aan bepaalde eisen voldoen. Het telefoonnummer van de vereniging is (020) 4887116.

Eerder verschenen in MSzien 2003, nr. 2

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *