We kennen allemaal de uitspraak ‘zo snel als het licht’. En in de biologieles leerden we vroeger het begrip ‘fotosynthese’: een biologisch proces waarbij licht een hoofdrol speelt. Wetenschappelijk onderzoek (1) heeft aangetoond dat al onze lichaamscellen licht bevatten en uitzenden in de vorm van biofotonen (bio betekent leven en foton betekent licht).

Door:Gisèle van Dokkum

complementair-121212-fotonentherapie-1Biofotonen vormen in ons lichaam een belangrijke vorm van energie en zijn ons belangrijkste ‘interne’ communicatiesysteem. Kort gezegd komt het erop neer dat ons lichaam functioneert dankzij onze cellen die door middel van biofotonen met de snelheid van het licht communiceren.

Fotonentherapie gebeurt met de Hyper-Photon 3D (2), een apparaat dat is ontwikkeld door de Duitser Dieter Jossner. Het versterkt het zelfherstellend vermogen van het menselijk lichaam, en het kan zowel bij mentale als fysieke klachten, bij chronische en acute aandoeningen worden gebruikt.

Heeft fotonentherapie een goede werking op MS met haar diversiteit aan klachten? Ik vroeg het aan behandelend therapeut Roland Bakker (3) – tevens fysio -en manueel therapeut. “Fotonentherapie kan bij mensen met MS het immuunsysteem en het zenuwstelsel versterken, zorgen voor een afname en stabilisatie van klachten en zo een algeheel herstel van gezondheid opleveren.

Fotonentherapie met de Hyper–Photon 3D voorziet in zowel softlaser– als fotonenstralen van verschillende golflengten en werkt onder andere ontstekingsremmend. Als je chronisch ziek bent, heb je sowieso een tekort aan biofotonen en dat tekort kun je aanvullen met fotonentherapie. Mensen met MS hebben vaak een chronische infectie met één of meer ziekteverwekkers – bijvoorbeeld de Borrelia of het EppsteinBarr virus. Deze ziekteverwekkers zijn te bestrijden met fotonentherapie.”

Lichttherapie vs fotonentherapie

Is fotonentherapie niet net zoiets als lichttherapie? De rode lampjes die bij fotonentherapie worden gebruikt geven tenslotte ook licht… Bakker: “Met lichttherapie, bijvoorbeeld met de bekende daglichtlamp, kan het bioritme van het lichaam worden hersteld. Het wordt ingezet om de melatonineproductie door de epifyse af te remmen. Lichttherapie wordt onder andere succesvol ingezet bij een winterdepressie, winterdip, bepaalde slaapproblemen, nacht- en ploegendiensten, burn-out en jetlag. Fotonentherapie stimuleert de productie van serotonine, een voorloper van onder andere melatonine. Serotonine heeft veel positieve effecten: het geeft rust en herstelt het lichaam, wat essentieel is voor een optimale gezondheid. Het ondersteunt het hart- en bloedvatenstelsel, beschermt tegen vrije radicalen en helpt het immuunsysteem. Ook heeft het een gunstige werking op ouderdomsverschijnselen en vermindert het spanningen.”

De lichtsystemen die worden gebruikt bij lichttherapie hebben volgens Roland Bakker technisch geen overeenkomsten met fotonentherapie waarbij de Hyper-Photon 3D gebruikt wordt. Zowel het soort licht (laser- en fotonenstralen), als golflengte, intensiteit en pulsering verschillen. De werking is dan ook absoluut niet vergelijkbaar. Het licht van een lichtlamp lijkt bijvoorbeeld totaal niet op onze lichaamseigen biofotonen.

Bakker: “De lichtintensiteit is 1/ 10.000 van de normale 60 Watt gloeilamp. Deze zeer lage intensiteit komt het meest overeen met de intensiteit van de lichaamseigen biofotonen. Laser is het meest coherente licht dat bestaat, het heeft één golflengte (kleur) en alle golven lopen gelijk. Daardoor kan het informatieboodschappen in het lichaam doorgeven en ordening aanbrengen. Bij ziekte is de lichtintensiteit verminderd. Bij lichttherapie wordt juist een hoge intensiteit licht gebruikt. Er wordt weleens gedacht: hoe sterker het licht hoe beter. Het tegenovergestelde is waar: ons lichaam neemt kunstlicht het beste op als dit licht zoveel mogelijk lijkt op onze lichaamseigen biofotonen.

Hoe werkt fotonentherapie?

Het lichaam zet het speciale laserlicht om in lichaamseigen biofotonen. Een toename van biofotonen (in kwantiteit en kwaliteit) zorgt voor meer energie en communicatie in het lichaam. Dat is voor elk proces in het lichaam gunstig, aldus Ronald Bakker. “Ons complexe lichaam moet permanent aangestuurd worden om op elk moment op de juiste plaats het juiste proces te laten gebeuren. Het heeft daarvoor een zeer uitgebreid aansturingsysteem. De biochemische communicatie verloopt met name via het bloed en de elektrische communicatie via ons zenuwstelsel. De biofotonen zijn ons belangrijkste en snelste communicatiemiddel.”
complementair-121212-fotonentherapie2

Als energie en communicatie in ons lichaam toenemen gaat het lichaam dus beter functioneren. Het bepaalt vervolgens zelf waar het achterstallig onderhoud gaat uitvoeren. In de natuurgeneeskunde wordt dit een activering van het zelfherstellend vermogen genoemd. Bakker: “In onze hersenen liggen drie klieren die door licht worden gestimuleerd: de hypothalamus, de hypofyse en de epifyse. Licht dat ons lichaam opneemt via de ogen, wordt direct naar deze klieren gevoerd, die via het zenuwstelsel en hormoonstelsel alle belangrijke lichaamsfuncties reguleren.”

Behandeling

De basisbehandeling fotonentherapie van respectievelijk achterhoofd, gezicht en buik duurt in totaal drie maal acht minuten. Vaak wordt besloten om plekken waar klachten zich manifesteren of organen die van belang zijn voor het herstel – denk bijvoorbeeld aan de lever – toe te voegen aan de te behandelen gebieden. Meestal wordt behandeling in het begin één keer per week uitgevoerd, gedurende een periode van vier tot zes weken. Acute ziektebeelden kunnen zonder problemen dagelijks behandeld worden.

Fotonentherapie valt onder de complementaire geneeswijze, en is dus – nog – niet in ziekenhuizen mogelijk. Therapeuten en artsen door heel het land bieden deze therapie aan. Op www.fotonentherapie.nl (4) is hierover meer te lezen.

(1) Prof. F. A. Popp en Mersmann, Duitse natuurkundigen. Alexander Gurwitsch, Russisch embryoloog.

(2) Dieter Jossner, Duitse wetenschapper en uitvinder van de Hyper-Photon 3D.

(3) Dhr. R.J. Bakker, behandeltherapeut fotonentherapie, fysio –en manueel therapeut www.rolandbakker.com

(4) Mw. J. Burgmeijer, drijvende kracht achter fotonentherapie in Nederland. www.fotonentherapie.nl

MSzien jaargang 11, december 2012 (4)

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *