Onderzoekers toonden aan dat een werkzame stofEen in de biochemie vóórkomende natuurlijke en scherp te onderkennen en te beschrijven chemische stof, bijvoorbeeld het aminozuur alanine (C3NO2H8), glucose (C6O6H12) als bestanddeel van glycogeen enz. enz. Meer... in marijuana de productie van “immuunsysteem-onderdrukkende” cellen (MDSC’s) verhoogt. Ze vonden dat de aanwezigheid van het micro-RNA miR-690 hierbij een cruciale rol speelt. Ribonucleïnezuur (RNAEen op het erfelijk materiaal (DNA) lijkende stof. Als een gen actief is, maakt het RNA-kopieën van het DNA. Meer...) dient voor het kopiëren van genetische informatie die is opgeslagen in het DNAafkorting van deoxyribonucleic acid, is een dimere macromolecule dat in levende wezens de drager is van erfelijke informatie. Het bevindt zich in elke celkern. Wordt ook vaak desoxyribonucleïnezuur genoemd. Meer.... MicroRNA’s maken onderdeel uit van de mechanismen die de expressie van genen reguleren.
Myeloid-derived suppressor cells (MDSC’s) is een verzamelnaam voor bloedcellen die het immuunsysteem kunnen onderdrukken. Colombiaanse onderzoekers zagen al eerder dat delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), een stofje dat in marihuana zit, de productie van MDSC’s verhoogt. Dezelfde onderzoekers vroegen zich nu af wat de rol was van micro-RNA’s bij deze verhoogde productie van MDSC’s.
Om dit te onderzoeken werden MDSC’s uit muizen gehaald en vervolgens ondergingen deze cellen een THC behandeling. Dit houdt in dat de cellen in een kweekbakje in leven worden gehouden en dat er THC aan deze cellen wordt toegevoegd. Daarna keken zij naar welke micro-RNA’s zichtbaar waren in deze cellen en zij vonden dat het micro-RNA miR-690 verhoogd was in de THC behandelde cellen.
Ook vonden de onderzoekers dat miR-690 de aanwezigheid van het eiwiteen chemische stof, die is opgebouwd uit een aaneenschakeling van kleine moleculen (aminozuren. Die bevatten als kenmerk alle stikstof. Van die aminozuren zijn er 20 verschillende. De volgorde waarin ze aan elkaar geknoopt worden is geregeld vanuit de kernen van de cellen volgens een daarin opgeslagen vaste volgorde van 4 stoffen, de 'basen'. De volgorde waarin de basen aan elkaar geknoopt zijn is dus bepalend voor de samenstelling van een eiwit. Zo'n streng basen vormt samen een molecuul DNA. Het bevindt zich in één van de kernlissen in de kern -zie chromosomen. Een hoofdtaak van eiwitten is het regelen van de stofwisseling - zie enzymen. Eiwitten kunnen ook dienen als bouwmateriaal voor het lichaam. Ze maken dan onderdeel uit van de stofwisseling. Meer... C/EPBα onderdrukt. Normaal gesproken zorgt dit eiwit ervoor dat MDSC’s zich verder ontwikkelen en veranderen in immuuncellen. Doordat miR-690 de aanwezigheid van C/EPBα verlaagt leidt dit dus tot een verhoging van het aantal MDSC’s, die op hun beurt de reactie van het immuunsysteem kunnen onderdrukken.
Onderzoekers concluderen dat medicijnen ontwikkeld kunnen worden die aangrijpen op miR-690 en C/EPBα. Ziekten waarbij het immuunsysteem een belangrijke rol speelt, zoals MS, zouden baat kunnen hebben bij een medicijn waarbij de productie van MDSC’s gestimuleerd wordt.
Bron: Hegde VL, Tomar S, Jackson A, Rao R, Yang X, Singh UP, Singh NP, Nagarkatti PS, Nagarkatti M. Distinct MicroRNA Expression Profile and Targeted Biological Pathways in Functional Myeloid-derived Suppressor Cells Induced by Δ9-Tetrahydrocannabinol in Vivo: REGULATION OF CCAAT/ENHANCER-BINDING PROTEIN α BY MicroRNA-690.
J Biol Chem. 2013 Dec 27;288(52):36810-26.
Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24202177
Dit bericht heeft 0 reacties