Onderzoekers toonden aan dat een werkzame stof in marijuana de productie van “immuunsysteem-onderdrukkende” cellen (MDSC’s) verhoogt. Ze vonden dat de aanwezigheid van het micro-RNA miR-690 hierbij een cruciale rol speelt. Ribonucleïnezuur (RNA) dient voor het kopiëren van genetische informatie die is opgeslagen in het DNA. MicroRNA’s maken onderdeel uit van de mechanismen die de expressie van genen reguleren.

Myeloid-derived suppressor cells (MDSC’s) is een verzamelnaam voor bloedcellen die het immuunsysteem kunnen onderdrukken. Colombiaanse onderzoekers zagen al eerder dat delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), een stofje dat in marihuana zit, de productie van MDSC’s verhoogt. Dezelfde onderzoekers vroegen zich nu af wat de rol was van micro-RNA’s bij deze verhoogde productie van MDSC’s.

Om dit te onderzoeken werden MDSC’s uit muizen gehaald en vervolgens ondergingen deze cellen een THC behandeling. Dit houdt in dat de cellen in een kweekbakje in leven worden gehouden en dat er THC aan deze cellen wordt toegevoegd. Daarna keken zij naar welke micro-RNA’s zichtbaar waren in deze cellen en zij vonden dat het micro-RNA miR-690 verhoogd was in de THC behandelde cellen.

Ook vonden de onderzoekers dat miR-690 de aanwezigheid van het eiwit C/EPBα onderdrukt. Normaal gesproken zorgt dit eiwit ervoor dat MDSC’s zich verder ontwikkelen en veranderen in immuuncellen. Doordat miR-690 de aanwezigheid van C/EPBα verlaagt leidt dit dus tot een verhoging van het aantal MDSC’s, die op hun beurt de reactie van het immuunsysteem kunnen onderdrukken.

Onderzoekers concluderen dat medicijnen ontwikkeld kunnen worden die aangrijpen op miR-690 en C/EPBα. Ziekten waarbij het immuunsysteem een belangrijke rol speelt, zoals MS, zouden baat kunnen hebben bij een medicijn waarbij de productie van MDSC’s gestimuleerd wordt.

Bron: Hegde VL, Tomar S, Jackson A, Rao R, Yang X, Singh UP, Singh NP, Nagarkatti PS, Nagarkatti M. Distinct MicroRNA Expression Profile and Targeted Biological Pathways in Functional Myeloid-derived Suppressor Cells Induced by Δ9-Tetrahydrocannabinol in Vivo: REGULATION OF CCAAT/ENHANCER-BINDING PROTEIN α BY MicroRNA-690.
J Biol Chem. 2013 Dec 27;288(52):36810-26.

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24202177

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.