Cannabis kweken blijft strafbaar, maar soms gedoogd

Het blijft strafbaar zelf cannabis te kweken voor eigen gebruik, ook als dat gebeurt op basis van een voorschrift op advies van een arts. Maar ook in de toekomst zullen de toezichthouders kleine hoeveelheden vaak gedogen. Zo blijkt uit de antwoorden van minister Bruno Bruins (VVD, Medische Zorg en Sport) op vragen van het Kamerlid Vera Bergkamp (D66).

Cannabis kwekenDe minister schrijft: “Op grond van de Opiumwet is het telen van cannabis verboden. Van thuis telen voor medicinale doeleinden kan binnen het kader van de Opiumwet geen sprake zijn. Het telen voor medicinale doeleinden kan alleen als daartoe een ontheffing is verleend door de minister van VWS.

Dat is bij thuisteelt niet het geval. Bezit, handel, verkoop en productie van cannabis is strafbaar. Echter, binnen het landelijk kader dat gesteld wordt door de Opiumwet en de Aanwijzing van het Openbaar Ministerie (OM), worden vijf planten of minder gezien als een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik en wordt er in principe niet vervolgd.

Als de politie al dan niet bij toeval vijf of minder planten aantreft zal de politie deze planten in de regel wel in beslag nemen. De uiteindelijke beslissing om in een zaak al dan niet te vervolgen is aan de officier van justitie”.

Fiscaal aftrekbaar

Vera Bergkamp vroeg zich af, of het beleid nu niet soepeler kan, aangezien de Hoge Raad heeft uitgesproken “dat de kosten van eigen teelt van cannabis aftrekbaar zijn als de cannabis door de dokter is voorgeschreven”.

De minister beklemtoont evenwel dat die fiscale aftrekbaarheid losstaat van strafbaarheid. Bovendien wijst hij erop dat via de apotheek tegenwoordig in vijf variëteiten medicinale cannabis verkrijgbaar is. “Elk van deze variëteiten is van constante en farmaceutische kwaliteit zodat de arts en patiënt er zeker van kunnen zijn dat de gebruikte variëteit steeds dezelfde inhoudsstoffen en sterkte bevat en vrij is van pesticiden en andere schadelijke stoffen”.

De minister sluit af met de mededeling dat hij geen aanleiding ziet de autoriteiten op te roepen op dit vlak soepeler te worden. “Het is aan de lokale driehoeken om prioriteiten te stellen in de opsporing en vervolging, ook als het gaat om handhaving van de Opiumwet.”, aldus minister Bruins.

Sommige mensen met MS zeggen baat te hebben bij zelfgekweekte cannabis, vooral in hun strijd tegen spasmen.

Meer lezen?

Zie voor de werking van cannabis voor mensen met MS ook elders op MSweb,  bijvoorbeeld:
meer-over-ms/complementair/alternatieve-middelen/geheimen-van-cannabis-ontrafelt/

meer-over-ms/medicijnen/cannabis/cannabis-en-de-zorgverzekeraar/

Bronnen: Antwoord op Kamervragen door minister B. Bruins (Medische Zorg en Sport).; 1/4 november 2019

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.