Cannabis, mediwiet, marihuana, het gebruik zou mogelijk helpen als je MS hebt. Eén op de zes Nederlanders heeft ooit een keer cannabis gebruikt. Voor hen is het de gewoonste zaak van de wereld om ’s avonds een kopje wietthee te zetten of een spacecake te bakken. Maar voor de meerderheid is cannabis iets onbekends. Voor geïnteresseerden een korte uitleg over het gebruik en de ervaringen van enkele (ex-)gebruikers.

Door: Nel Achterhes
jd-complementair-080530-mediwiet-cartoon-grootCannabis, marihuana of mediwiet zijn drie namen voor hetzelfde: de gedroogde bloemtoppen van de vrouwelijke plant: Cannabis Sativa L (hennepplant). Mediwiet is de populaire benaming voor cannabis voor medicinaal gebruik. Deze aanduiding zegt nog niets over de kwaliteit van de cannabis.

Er is verschil tussen cannabis dat van de koffieshop en cannabis die verkrijgbaar is via de apotheek. Dat verschil zit in de kwaliteit. Cannabis via de apotheek wordt medicinale cannabis genoemd.

Mensen met MS kunnen baat hebben bij de werking van cannabis en gebruiken het als medicijn. Symptomen waartegen MS-patiënten mediwiet gebruiken zijn stijfheid, spierkrampen, spasmen, slapeloosheid en pijn. Ook bij andere ziektes of aandoeningen kan cannabis werken.

Kwaliteitseisen

In 2001 heeft de Nederlandse overheid besloten dat artsen cannabis voor medicinaal gebruik mogen voorschrijven en dat apotheken dat op recept mogen leveren.

De productie en levering via de apotheek valt onder verantwoordelijkheid van het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) van het Ministerie van VWS. Er is één Nederlandse kwekerij in Groningen, die van het BMC een vergunning heeft gekregen voor het telen van cannabis voor medicinale doeleinden. Alleen deze kwekerij mag aan de Nederlandse apotheken leveren. Deze cannabis wordt door BMC streng gecontroleerd op kwaliteit. Zo mogen er geen bestrijdingsmiddelen, zware metalen, schimmels en bacteriën in zitten.

Je kunt cannabis dus bij de koffieshop kopen of in overleg met je neuroloog een recept krijgen waarmee je het bij een apotheek kunt kopen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van cannabis uit de koffieshop niet altijd voldoet aan de kwaliteitseisen die het BMC heeft opgesteld.

Variëteiten en gebruik

Er bestaan verschillende soorten medicinale cannabis. Deze variëteiten verschillen van elkaar in samenstelling en sterkte en dus ook in werking. Het gaat hierbij om verschillen in gehalte dronabinol (THC) en cannabidiol (CBD). Via de apotheek zijn er 3 soorten verkrijgbaar: Bedrocan, Bedrobinol en Bediol. Afhankelijk van de klachten en de uitwerking, die van persoon tot persoon kan verschillen, wordt in overleg met de arts bepaald welke variëteit het beste is. Het lijkt erop dat cannabis met een combinatie van THC en hoog gehalte CBD (Bediol) bij MS-patiënten goed werkt tegen met name pijn.

Van de cannabisplant gebruik je alleen de gedroogde bloemen (flos) en dat alleen maar van de vrouwelijke plant. Die bloemen moet je fijnmaken en verhitten en dan komen de werkzame stoffen vrij. Dat verhitten kan in een zelfgedraaide sigaret: de bekende joint. Ook kan het verwerkt worden in een zelfgebakken cake, je kunt er thee van zetten en er zijn verdampers waarmee je het kan inhaleren zonder de schadelijke stoffen van het roken binnen te krijgen. Het gebruik van een waterpijp kan ook, maar dat levert net zulke schadelijke stoffen op als bij het roken.

Maarten (46 jaar)

jd-complementair-080530-mediwiet-maartenKreeg in 2001 de diagnose MS en is 100 procent arbeidsongeschikt. Maarten gebruikt sinds twee jaar cannabis met name om ’s avonds in slaap te komen. “Lang niet dagelijks hoor, soms ook weken niet, eigenlijk alleen als ik klachten heb. Ik rookte al shag dus de wiet rook ik ook. Ik koop het in een koffieshop. Een vriendin met de ziekte ME heeft me aan een ‘net’ adres geholpen.

Ik heb een tijd getwijfeld of ik het zou gaan gebruiken. Ik was vooral bang voor controleverlies. Maar ik kon het een keertje uitproberen en merkte toen dat het controleverlies wel meevalt. Bij mij werkt het echt als een speer. Ik ontspan er van en kan dan goed in slaap komen. Ik word er een beetje high van en ga wat lolliger doen maar aan mijn gemoedstoestand veranderd niets.

Nadelen bij mij zijn een droge mond en moeite met plassen. Ik merk wel dat het spul de ene keer verser is dan de andere keer. Als het vers is, werkt het sterker. Nou ja, dan slaap ik nog lekkerder in. Maar ik doe wel een week of zes met één gram”.

Magda – pseudoniem – (61 jaar)

“Ik ben wiet gaan gebruiken tegen de spasmen in mijn benen en tegen het algehele malaise-gevoel. Mijn neuroloog was op de hoogte, mijn huisarts ook. Ze vonden het wel interessant maar ze wisten er niet veel vanaf. Ik gebruikte het met een blow-bubble; een verdamper. Ik kan niet tegen roken over de longen. Ik nam het ’s avonds voor het slapengaan. Ik wilde het niet overdag gebruiken, want dan werd ik zo duf als een konijn.

Een tijdje beviel het me wel, vooral om aan MS te wennen. Het voorkwam te erge krampen en ik kon er mee in slaap vallen maar een nacht doorslapen lukte meestal niet. Ik kreeg last van incontinentie en het ontspande me wel maar mijn benen werden ook erg slap. Ik voelde me afgevlakt, onverschillig soms. En ik kreeg zo’n behoefte aan zoetigheid.

Ik ben er weer mee gestopt. Iemand die veel gebruikt kan een psychose krijgen en dat maakte ik van nabij mee. Maar ik had ook geen zin meer om overdag zo duf te zijn en het dikker worden beviel me ook niet”.

Bijwerkingen

Over het algemeen blijken mensen met MS wiet goed te verdragen. Bijwerkingen treden vooral op als hogere doseringen worden gebruikt of als het samen wordt gebruikt met een middel dat de bijwerkingen versterkt, zoals alcohol. Voor gebruik van medicinale cannabis zijn lage doseringen al vaak voldoende en komen bijwerkingen daardoor relatief weinig voor.

Bijwerkingen die gemeld zijn: effecten op de stemming, slapeloosheid en hartkloppingen. Andere effecten zijn ontspanning, lachbuien, honger, grotere gevoeligheid voor gewaarwordingen als kleuren en muziek, een verstoorde tijd-ruimte beleving en loomheid. Ook het reactievermogen kan in de eerste uren verminderd zijn.

Verslaving treedt waarschijnlijk niet op bij medicinaal gebruik, omdat het gaat om gebruik in lage doseringen en met een ander doel. Mensen die al eerder verslaafd zijn geweest of mensen die een hoge dosis gebruiken moeten voorzichtig zijn.

Kosten

De prijzen in de koffieshop variëren van € 5, – tot €10,- per gram. Via de apotheek kost het € 8,- à € 10,- per gram.

De hoeveelheden per dag die gebruikt worden verschillen nogal.

Vergoeding van het gebruik van cannabis zit niet in het standaardpakket van de ziektekostenverzekeringen. Wel hebben sommige zorgverzekeraars de vergoeding opgenomen in een aanvullende verzekering. Het is dus zaak om eerst bij je ziektekostenverzekeraar te informeren over al dan niet vergoeden.

Ramona (48 jaar)

Ramona kreeg acht jaar geleden de diagnose MS. Ze heeft soms last van pijnlijke spierkrampen. Twee ochtenden in de week doet ze vrijwilligerswerk als telefoniste.

“Een half jaar geleden vroeg ik een recept van mijn neuroloog voor medicinale cannabis in de hoop dat het zou helpen tegen mijn stijfheid en pijn. Hij vond dat prima. Eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht”.

Ramona kon een maand een vaporisateur (= verdamper) voor mediwiet lenen. Dat is een standaard met een houder en daarin verpulver je een beetje wiet. Dat wordt verhit en de damp komt in een ballon. Daaruit kun je de damp inademen.

“Ik vond het leuk om op deze manier te doen. Je kan per ademteug precies reguleren hoeveel je wilt gebruiken en je merkt meteen effect. Als je thee neemt duurt het een uur of anderhalf voordat het werkt, omdat dat via het spijsverteringsstelsel in het lichaam komt”. Na ruim een maand was de uitleentermijn verstreken. Ramona is nu aan het sparen om zelf een verdamper ( €300,–) aan te schaffen.

“Daarna ben ik thee gaan proberen. De gebruiksaanwijzing voor het theezetten kreeg ik van de apotheek. Van de thee die ik eerst gebruikte werd ik te loom. Ik heb het niet nodig als slaapmiddel, maar om spierspanning te verminderen. Een ander nadeel van thee is dat ik er vaker van naar de wc moet. Dat is wel eens onhandig op mijn werk. Ik vind Bedrobinol het fijnste; daar wordt ik lacherig en vrolijk van en ik krijg meer honger . Bediol smaakt smerig en is scherp in m’n keel. Ik gebruik het overigens lang niet dagelijks. Ik betaal €30,- per 5 gram. Dat is een vol potje en daar doe ik heel lang mee”. Ramona krijgt niets terug van de ziektekostenverzekeraar.

In de volgende MS-zien komt dr. Arno Hazekamp aan het woord. Hazekamp doet al een aantal jaar wetenschappelijk onderzoek aan de Leidse Universiteit naar medicinale cannabis.

Bron én meer informatie is te vinden op de site van het Bureau voor Medicinale Cannabis en/of in de voorlichtingsfolder van het BMC.

MSzien jaargang 7, juni 2008 (2)

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *