Begin dit jaar is de Nederlandse Associatie voor legale Cannabis en haar Stoffen als Medicatie (NCSM) opgericht. Om bekendheid te geven aan medicinale cannabis organiseerde de NCSM in oktober een symposium met een keur van sprekers over verschillende gebruiksmogelijkheden. De NCSM zal nog veel aan de weg moeten timmeren om alle mensen met MS ervan te overtuigen dat medicinale wiet beter is dan ‘gewone’ cannabis. Tanja houdt het voorlopig op ‘eigen teelt’ en ‘zelfgebakken cake’.

Door: Nel Achterhes

In een sfeervol zaaltje in de Hortus in Leiden laten zo’n 50 wetenschappers, patiëntenvertegenwoordigers, artsen, ondernemers en gastsprekers zich informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van medicinale cannabis. Initiatiefnemer van de bijeenkomst is de Nederlandse Associatie voor legale Cannabis en haar Stoffen als Medicatie. De NCSM heeft zich als doel gesteld om de acceptatie van medicinale cannabis te vergroten en het onderzoek naar de werking te bevorderen.
jd-complementair-081201-cannabis-kauwgom-logo-NCSMVolgens stichtingsvoorzitter drs. Leendert Erkelens gaat het de goede kant op met de acceptatie: de hoeveelheid verstrekte medicinale cannabis is, na eerst jaren sterk te zijn verminderd, nu weer groter. Het jaar 2008 wordt waarschijnlijk het jaar met het grootste verbruik ooit sinds de introductie in 2003. De stichting wil in ieder geval zoveel mogelijk bijdragen en lanceert een spiksplinternieuwe informatieve website: ncsm.nl.

Planten als basis

Maar liefst 25 procent van de Westerse geneesmiddelen is gemaakt op basis van planten. Dat is het vakgebied van Prof. Dr. Rob Verpoorte, hoogleraar farmacognosie aan de universiteit van Leiden. Inspirerend vertelt hij over het nut van planten voor zowel de traditionele als de moderne Westerse productie van geneesmiddelen. Hij pleit voor een alternatieve onderzoeksmethode: ‘systems biology’ waarbij je veel mensen stoffen toedient, en met een brede blik observeert wat de eventuele effecten zijn. In plaats van op grond van een bepaalde hypothese één stofje toe te dienen aan een heleboel mensen met één bepaalde klacht en te monitoren op een van te voren bepaalde, beperkte set effecten. Voor de liefhebbers: plosmedicine.org.

Een beeld schetsen van de laatste stand van zaken van de wetenschappelijke kennis over medicinale cannabis is in goede handen bij dr. Arno Hazenkamp. Hij spreekt over de geschiedenis van medicinaal cannabisgebruik, hoe cannabis werkt, nieuwe ontwikkelingen en de werking van de verdamper. Voor een deel van de aanwezigen nieuwe stof. De lezers van MSzien hebben hier al in het vorige nummer kennis van kunnen nemen (MSzien 2008, nr. 3).

Andere toepassingen

Sommige mensen dwepen met het gebruik van de Volcano verdamper. De NCSM gaf TNO Kwaliteit van Leven de opdracht om onderzoek te doen naar deze verdamper. Onderzoekster Janneke van Reeuwijk is positief over de werking. Als gevolg van de uitkomst van dit onderzoek is het de bedoeling om de Volcano als medisch hulpmiddel te laten registreren. Wellicht gaat het vergoed worden.

Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft de industrie vijf jaar de tijd gegeven om tot een goed cannabismedicijn te komen. Uiteraard springt de industrie daarop in. Echo Pharmaceuticals bijvoorbeeld, is gespecialiseerd in het maken van medicijnen van stoffen die slecht in water oplosbaar zijn. THC, één van de werkzame stoffen in cannabis, is slecht oplosbaar. Echo Pharmaceuticals is ermee aan de slag gegaan. De klinische trials voor ‘Namisol’, een cannabispilletje dat oplost onder de tong, beginnen in 2009.

Een andere manier van toediening van THC, is via kauwgom. Kauwgom zou een snelle en goede manier zijn om de werkzame stof in het brein te krijgen. Bovendien kun je het onopvallend gebruiken en zelf de toediening goed regelen. Dr. Ph.A. van Damme van Sannamad BV, schetst een breed indicatiegebied: palliatieve zorg, pijn, misselijkheid, braken, gebrek aan eetlust bij allerlei ziektes. Ook deze kauwgom zal, net als Namisol, alleen de werkzame stof THC bevatten, om het op de markt brengen niet al te moeilijk te maken.

Twaalf jaar ervaring

Acceptatie van medicinale cannabis is ongetwijfeld nog een hobbel die genomen moet worden. Er zijn natuurlijk ook voldoende mensen met MS die een ruime ervaring hebben met cannabis. Neem Tanja, (43) die twaalf jaar geleden met cannabis begon. Tanja, diagnose MS in 1995, begon niet lang daarna met cannabis in de thee. Haar huisarts, zelf gebruiker vanwege een spierziekte, gaf haar het recept voor wietcake. “Ik neem nu iedere avond een stukje cake. Het effect is dat ik gewoon een prettige nacht heb. Ik kom in een roes waardoor ik heerlijk in slaap val. Nog een voordeel: ik krijg er ook iets meer energie van, het voelt allemaal iets losser. Ik denk dat dat door de marihuana komt, maar het kan natuurlijk ook aan iets anders liggen.

Een nadeel vind ik dat mijn zintuigen beter gaan werken”. In het geval van Tanja betekent dat bijvoorbeeld dat ze haar man hoort snurken. “Dat komt enorm binnen. Ik heb speciale oordopjes, maar nog word ik er soms wakker van. Sinds ik de wietcake eet is mijn eetlust flink toegenomen. Als ik opsta heb ik enorme trek. Ik ben ongeveer 10 tot 15 kilo aangekomen, maar dat vind ik niet erg. Ik was vroeger echt heel mager. Nu heb ik een normaal gewicht, dus ach, wat klaag ik”, roept Tanja opgewekt.

Beter dan slaaptablet

“Mijn neuroloog zei: ‘Je bent je eigen proefkonijn’. Hij vindt dat je beter marihuana kunt nemen dan een slaaptablet. ‘Het is gezonder, het is een natuurlijk product en van slaaptabletten heb je steeds meer nodig’, zegt hij. Misschien is het wel wat verslavend. Ik vond dat eerst wel bezwaarlijk. Mijn huisarts zei: ‘Je moet eigenlijk zó denken; ik heb een ziekte en dit zijn medicijnen die me helpen. Als je het alleen neemt op de momenten dat je het nodig hebt is dat helemaal niet zo erg’ en je hebt wel een goede dag daarna.

Ik merk dat ik me er prettiger door voel. MS is al een rotziekte, je hebt er al narigheid genoeg door. Op deze manier heb ik wel een prettiger leven. Ik denk dat het in ieder geval geestelijk verslavend is. Ik zou in ieder geval het effect niet willen missen, maar ik zie het echt als medische noodzaak”.

Eigen kweek

jd-complementair-081201-cannabis-kauwgom-cake1
Cannabis kun je onder meer verwerken in thee of in cake

De wiet uit de koffieshop was Tanja te duur. “Zelf planten kweken is veel goedkoper, want twee plantjes is genoeg voor een heel jaar. En veiliger, want je weet zelf wat je er wel en niet in stopt. Het kan in de tuin in de zon, of op zolder onder een lamp. Maar het ruikt sterk, dus die geur heb je in huis. Wij doen het buiten. Mijn man haalt de planten bij een smartshop. Als hij zegt dat zijn vrouw MS heeft krijgt hij ze. Ik heb het eens nagevraagd bij een politieagent. Je mag vijf plantjes hebben voor eigen gebruik”. (Dat wordt althans ‘gedoogd’. red.)

“Begin mei stop je een vrouwelijk plantje of zaadje in een pot met gewone aarde. Eerst binnen opkweken, buiten is het nog te koud. We gebruiken ook speciale plantenvoeding, dan gaat het sneller en beter denken wij. Als het plantje 10 tot 15 centimeter hoog is moet je het in een grotere pot buiten zetten. Het kan ook in de grond buiten, maar het wordt groter als je het in een pot zet. Die pot kun je gemakkelijk in de zon zetten, want veel zon is heel belangrijk. En elke dag veel water, vooral in de zomer. Tijdens de groeimaanden moet je de hele grote bladeren eraf halen, zo blijft er meer kracht over voor de bloei. Aan het eind van de takken komen uiteindelijk pluizige bolletjes, dan is het goed.

In oktober gaan we oogsten. We halen de wortels eraf en hangen de plant ondersteboven in de garage te drogen aan een ladder. Eerst deden we dat binnen op zolder. Toen rook het hele huis drie weken naar marihuana. Pas als ze helemaal droog zijn halen we de topjes eruit. Niet eerder, want er kan schimmel in komen. Drogen in een warme omgeving duurt één week en in een koude omgeving 3 tot 4 weken. Het gaat evengoed erg ‘ruiken’. Misschien goed om even met je buren te overleggen”, aldus Tanja. “Uiteindelijk halen we de topjes eraf, van die topjes nog zoveel mogelijk blaadjes. Dan doe ik de topjes in een groot blik. Het moet allemaal heel goed droog zijn om te voorkomen dat het gaat schimmelen. Dat is dan je voorraad”.

Recept Cake van eigen Kweek:

Nodig: 15 gram topjes zonder de blaadjes en takjes. Met de staafmixer maal je de topjes tot poeder. Smelt 200 gram boter en doe het poeder er doorheen. Dat botermengsel 3 of 4 dagen in de koelkast laten staan, zodat het goed in de boter trekt. Daarna bak je er een cake van zoals het op het pak cakemeel staat. Daar snij je 15 tot 17 plakjes van. Vries ze allemaal apart in.

Elke avond neem ik ¼ van een plakje cake ongeveer 2 uur voor het naar bed gaan. Omdat het via de spijsvertering gaat werkt het veel trager. Zo doe ik het al jaren.’

Eerder verschenen in MSzien jaargang 7, december 2008 (4)

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *