MS patiënten ervaren vermindering van pijn door APS Therapy

In het Northampton Hospital In Engeland is onderzoek gedaan onder mensen met MS naar de effecten van APS Therapy op pijn. APS Therapy wordt al enkele jaren in Nederland en Engeland toegepast en het Britse onderzoek bevestigt dat behandeling een groot deel van de MS patiënten positieve effecten laat zien op het gebied van onder andere pijn, vermoeidheid en mobiliteit.

APS Therapy is in Zuid Afrika ontwikkeld in 1993 en sinds 2006 in handen van een Nederlandse onderneming. De Therapy  heeft positieve effecten bij behandeling van mensen met MS. Maurice Uytdewilligen, directeur van APS Therapy: “Het onlangs in Engeland verrichte onderzoek laat positieve effecten zien. De Therapy wordt wereldwijd met positief resultaat toegepast, maar onderzoek naar de werking en resultaten van de effecten van APS Therapy bij MS was nog nooit op een klinische manier verricht.  Daarom zijn we erg blij met de uitkomsten van dit internationale pilot-onderzoek.”

Aan het onderzoek van het Northampton Hospital NHS Trust deden 70 MS patiënten met pijn mee. Zestig personen hebben de acht weken durende behandeling afgemaakt. Het onafhankelijke onderzoek laat duidelijk het effect zien na de behandeling van verschillende MS-patiënten. Het blijkt een veilige en effectieve behandeling te zijn in de gevallen van zowel zenuwpijn als pijn door weefselschade. De APS-Therapy levert een (significante) reductie van pijn op in zeker 78% van de gevallen. Verder zorgde de behandeling voor een vermindering of zelfs het beëindigen van medicijngebruik. In dit verkennende onderzoek was geen controlegroep opgenomen.

Informatiesessie over APS Therapy in het Beds and Northants MS Centre.

Het onderzoek duurde acht weken waarin drie keer per week een behandeling van een kleine 40 minuten werd toegepast. Voorafgaand en na afloop van de behandeling werd de pijnervaring gemeten met behulp van een gestandaardiseerde vragenlijst. In het onderzoek rapporteerde 78% van de deelnemers verlichting van pijn. 33 Van de 60 deelnemers konden na afloop hun medicatie van het onderzoek in het Northampton Hospital verminderen, of konden stoppen met pijnmedicatie. Ruim de helft van de deelnemers hadden na afloop blijvend behandeling nodig, 1x per week, om de resultaten te behouden.

Maurice Uytdewilligen: “Normaal wordt de elektronenstroom geïnitieerd door de neuronen zelf maar in dit geval bieden we ze aan vanaf de buitenkant. De therapie ondersteunt dus de neuronen die moeite hebben met het geleiden van actiepotentialen, zoals bij mensen met MS het geval is. “ Uytdewilligen hoopt dat deze ‘pilot-study’ de interesse wekt van onderzoekers die een groter, robuuster klinisch onderzoek willen doen. “Wij hebben graag zelf ook een beter begrip van wat er gebeurt bij de behandeling zodat we ook andere en betere toepassingen kunnen vinden. De behandeling wordt al toegepast bij mensen reuma, artrose en fybromyalgie.”

Uytdewilligen: ‘APS Therapy is oorspronkelijk ontwikkeld voor pijnbestrijding, met name bij zenuwgerelateerde klachten. Daarom focust het Nederlandse bedrijf zich nu vooral op de toepassing voor MS patiënten. Uytdewilligen vervolgt: “In Engeland wisten we de juiste weg te vinden naar de partijen die nodig waren om aanvullend verkennend onderzoek te doen. Door dit onderzoek wordt APS Therapy in Engeland nu meer toegepast dan in Nederland. Maar in Nederland wordt deze ook steeds populairder. De opleiding voor APS therapy in Nederland duurt een jaar er zijn inmiddels zijn ruim 250 opgeleide therapeuten, waaronder fysiotherapeuten en natuurgeneeskundigen, die de therapie gebruiken met soms verrassende resultaten.”

Er is een beroepsvereniging voor APS Therapy (BVAT) en sommige verzekeraars vergoeden de behandeling. Meer weten? Ga naar www.bvat.nl .

Klik hier voor een video over de behandeling (Engelstalig)


Fotografie: Miranda Olding

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.