skip to Main Content
Lettergrootte: A- A+ Sitemap

De behandeling van MS bestaat vaak uit een combinatie van therapie en medicatie. 

Therapie

In eerste instantie bespreek je met de MS-verpleegkundige de gevolgen die MS voor jouw dagelijks leven heeft. Samen zoek je naar een passende oplossing voor problemen als vermoeidheid, spasmen en pijn. Waar nodig kan de MS-verpleegkundige je doorverwijzen naar een andere zorgverlener, bijvoorbeeld een fysiotherapeut of logopedistOp de pagina Therapie’ vind je informatie over hoe de diverse zorgverleners je kunnen ondersteunen. 

Ziekteremmende medicatie 

Er bestaan geen medicijnen die MS genezen, maar wel om de kans op ontstekingsaanvallen (schubs) en achteruitgang te verkleinenOp de pagina ‘Ziekteremmende medicatie’ vind je hier meer informatie over. Zo lees je wanneer een middel wordt voorgeschreven, wat het doet, in welke vorm het beschikbaar is en wat bekende bijwerkingen zijn. De neuroloog zal met je overleggen welk middel voor jou het meest geschikt is. 

Medicatie bij schubs 

Bij een acute, heftige schub (ontstekingsaanval) of een langdurige schub kan de neuroloog een steroïdenkuur voorschrijven. Steroïden (zoals methylprednisolon) kunnen de duur van de schub verkleinen en ervoor zorgen dat je sneller herstelt. Op de pagina ‘Medicatie bij schubs’ lees je meer over steroïden, wat ze doen bij een schub, wanneer en hoe je ze kunt gebruiken en welke mogelijke bijwerkingen ze hebben. 

Medicatie bij klachten 

Behalve ziekteremmende medicatie en medicatie bij schubs bestaan er ook medicijnen die je kunnen helpen bij klachten die door de MS ontstaan. Deze middelen nemen niet de oorzaak van je klachten weg en beïnvloeden ook niet het ziekteverloop. Maar ze kunnen wéje kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren, bijvoorbeeld door pijn te verminderen. Op de pagina ‘Medicatie bij klachten’ vind je per MS-klacht een overzicht van beschikbare middelen. 

Alternatieve behandelwijzen 

Veel mensen met MS kiezen voor alternatieve therapieën als aanvulling op de reguliere medische zorg. Denk aan acupunctuur, aromatherapie, homeopathie en mindfulness. Op de pagina ‘Alternatieve behandelwijzen’ vind je informatie over de verschillende beschikbare therapieën, wat deze inhouden en wat je eraan hebt. Ook bevat de pagina links naar erkende beroepsverenigingen. 

MS Zorg

Vier academische ziekenhuizen in Nederland hebben een speciaal MS Centrum. Hier kun je onder meer terecht voor een second opinion. De MS Centra doen ook wetenschappelijk onderzoek naar MS. Op de pagina MS Zorg vind je informatie over deze gespecialiseerde centra en wat ze doen. Ook vind je hier andere nuttige informatie over MS-zorg, zoals het netwerk van MS-professionals en een wooncentrum speciaal voor mensen met MS. 

Uitgelicht

Dit vind je misschien ook interessant...

Laatste nieuws

Back To Top