skip to Main Content
Lettergrootte: A- A+ Sitemap

Multiple sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). MS betekent dat op meerdere (multiple) plaatsen in de hersenen en het ruggenmerg littekens (sclerose) zitten. Deze littekens ontstaan door ontstekingen in de isolerende laag (myeline) die rondom de zenuwcellen zit. Hierdoor gaat deze laag langzaam stuk en kunnen de zenuwbanen de prikkels niet meer goed doorgeven.

Lees hier meer over de ziekte MS, hoe MS ontstaat, MS-vormen en ontstekingsaanvallen (schubs).

Klachten

Door de littekens in het zenuwstelsel komen boodschappen vanuit je hersenen niet meer goed door, wat tot verschillende klachten kan leiden. Veelvoorkomende symptomen zijn bijvoorbeeld: buitengewone vermoeidheid, warmtegevoeligheid, problemen met lopen, spasticiteit, oogproblemen, gevoelsstoornissen en blaas- en darmproblemen.

Lees hier meer over klachten bij MS.

Diagnose

De diagnose MS is vaak lastig te stellen. Dat komt doordat de klachten per persoon erg verschillen en veel symptomen niet alleen bij MS voorkomen. Bovendien verdwijnen klachten vaak weer, waardoor het probleem lijkt opgelost. Vaak zijn een MRI-scan en onderzoek van het ruggenmergvocht nodig om tot een definitieve diagnose te komen.

Lees hier meer over de diagnose MS.

Behandeling

MS is wel te behandelen, maar niet te genezen. Om te leren omgaan met fysieke en mentale problemen, kun je verschillende therapieën volgen, zoals fysio- en ergotherapie. Ook zijn er medicijnen die ervoor zorgen dat je minder vaak een aanval of periode van achteruitgang hebt, of die de achteruitgang (progressie) kunnen vertragen.

Lees hier meer over behandeling van MS.

Korte feiten

In Nederland hebben ongeveer 34.000 mensen MS, wereldwijd zo’n 2,5 miljoen mensen.De ziekte komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De meeste mensen (43%) krijgen de diagnose MS als ze tussen de 40 en 65 jaar zijn, ongeveer een kwart (24%) tussen de 25 en 40 jaar en zo’n 19% tussen de 65 en 80 jaar. Mensen jonger dan 25 en ouder dan 80 krijgen het minst vaak MS (16%).

Lees hier meer korte feiten over MS.

Headerfoto: Martin de Bouter

Uitgelicht

Dit vind je misschien ook interessant...

Laatste nieuws

Back To Top