
Overzicht artikelen ziekte remmende medicatie
Stopzetten ziektemodificerende therapie bij RRMS
16 mei 2023
Onderzoek | Het risico bij stopzetten van een eerstelijns ziektemodificerende therapie (DMT(Disease Modifying Therapies) = Ziekte Modulerende Medicatie Meer...) is lager op hogere leeftijd. De onderzoekers wilden te weten komen of en wanneer een eerstelijnsbehandeling met ziektemodificerende geneesmiddelen, zoals interferon, glatirameeracetaat, teriflunomide en dimethylfumaraat, veilig kan worden stopgezet bij mensen met RRMSRelapsing Remitting Multiple Sclerose (RRMS) is een vorm van MS, waarbij perioden met klachten worden afgewisseld door perioden van geheel of gedeeltelijk herstel. Meer....
Lagere concentraties natalizumab bij onderhuidse toediening
14 maart 2023
Onderzoek | Wanneer mensen met MS overstappen van intraveneuze naar onderhuidse (subcutaan of sc) toediening van natalizumab kunnen dalspiegels dalen. De onderzoekers adviseren daarom de dalspiegels natalizumab in de gaten te houden bij mensen die bij intraveneuze toediening lage natalizumabspiegels hebben, bij mensen met een hogere Body Mass Index, en bij mensen die een langer interval hebben tussen infusen en overstappen op onderhuidse toediening.
Langdurig medicijngebruik wordt vaak niet besproken
9 maart 2023
Nieuws | Na een bepaald medicijn te hebben gekregen, bedoeld om altijd te gebruiken, heeft één op de zes mensen daarover nooit meer contact met de voorschrijvende arts. Dit blijkt uit onderzoek door de Patiëntenfederatie Nederland. Daarvan is ook MS Vereniging Nederland lid. De federatie onderzocht via haar ledenpanel hoe het contact tussen patiënt en zorgverlener is over het medicijngebruik.
Overschakelen naar natalizumab of fingolimod
7 maart 2023
Onderzoek | Overschakelen op natalizumab levert betere resultaten op dan overschakelen op fingolimod. Mensen met RRMS die terugvallen krijgen terwijl ze een eerstelijns medicatie krijgen (interferon, glatirameeracetaat, dimethylfumaraat of teriflunomide), schakelen vaak over op een andere behandeling, waaronder natalizumab en fingolimod.
Cladribinegebruik vergeleken met andere orale remmers
31 januari 2023
Onderzoek | Een internationale groep van onderzoekers vergeleek verschillende orale MS-medicijnen (zowel eerste- als tweedelijns). Cladribine-gebruikers leken beter af te zijn qua therapietrouw, jaarlijkse relapse rate en tijd tot eerste schubeen terugval in - of opflakkering van - MS. Een een periode met klachten, die ook wel aanval of exacerbatie wordt genoemd. Meer....
Siponimod en SPMS
24 januari 2023
Onderzoek | Behandeling met Siponimod heeft een algemeen stabiliserend effect, blijkt uit dit Duitse klinische en radiologische onderzoek. Er is echter behoefte aan intensiever beheer van de behandeling en monitoring om de progressie en bijwerkingen te kunnen identificeren.
Langetermijneffecten ozanimod
3 januari 2023
Onderzoek | Een verlenging van verschillende ozanimod-onderzoeken, waarbij is gekeken naar de effecten op lange termijn, bevestigt dat het veiligheid- en verdraagbaarheid profiel van ozanimod gunstig is.
Natalizumab bij kinderen met MS
20 december 2022
Onderzoek | Natalizumab (Tysabri®) heeft een sterke invloed op de ziekteactiviteit van kinderen met een agressieve vorm van MS. De werkzaamheid van kinderen met MS die Tysabri gebruiken voor maximaal 11 jaar blijft hoog zonder nieuwe veiligheidsproblemen door het langdurig gebruik ervan.
Biogen bestrijdt vervallen van patent op Tecfidera
8 december 2022
Nieuws | De farmaceut Biogen bestrijdt het vervallen van het patent op zijn MS-medicament Tecfidera® (werkzame stofEen in de biochemie vóórkomende natuurlijke en scherp te onderkennen en te beschrijven chemische stof, bijvoorbeeld het aminozuur alanine (C3NO2H8), glucose (C6O6H12) als bestanddeel van glycogeen enz. enz. Meer... dimethylfumaraat). Het bedrijf zegt ermee bekend te zijn dat er sinds kort goedkopere varianten van dit middel in omloop zijn.
Dimethylfumaraat steeds meer merkloos én goedkoper
5 december 2022
Nieuws | Mensen met MS die dimethylfumaraat gebruiken, zullen merken dat dit medicijn er tegenwoordig vaak anders uitziet. Volgens goed ingevoerde mensen komt dit doordat patenten van dit middel zijn verlopen. Het medicament wordt door de farmaceut Biogen uitgebracht onder de merknaam Tecfidera.