skip to Main Content

Zo begon het

MSweb is in oorsprong een initiatief van Nora Holtrust – bij wie in 1995 MS is geconstateerd – en haar dochter Wendelmoet. Hun idee dateert van 1998 en is uitgewerkt binnen de toenmalige redactie van het blad MenSen van de MS Vereniging Nederland (MSVN). Nora was destijds een van de redactieleden.

Nora schreef de tekst en haar dochter Wendelmoet die HTML beheerst, maakte met behulp van die tekst plus HTML, een website. Op 5 maart 1999 werd MSweb op Internet gelanceerd. Pikante bijzonderheid: één dag later werd de website gehacked! Gelukkig kon de schade binnen een dag worden hersteld.

MSweb werd al snel druk bezocht. Aan het einde van dat jaar al door een paar honderd bezoekers per dag. In september stond er een enquête op MSeb en daarbij konden vrijwilligers zich aanmelden om mee te doen aan MSweb. Vrijwilligers zoals schrijvers, vertalers, illustratoren, fotografen, informatie-speurders, mensen met medische kennis, mensen met ICT-kennis, enzovoort. In mei 2002 stapte de redactie van MenSen over naar MSweb.

Aanvankelijk was het de bedoeling MSweb te ontwikkelen binnen de MSVN. Maar dat denkbeeld schoot op dat moment nog geen wortel binnen de vereniging. Om de website wel een formele status te geven is op 7 februari 2001 de stichting Vrienden MSweb opgericht. De stichtingsstatuten zijn elders in deze rubriek opgenomen.

Inmiddels is MSweb uitgegroeid tot de best bezochte Nederlandse MS-site. Het primaire doel is onveranderd het verzorgen van uitgebreide informatie over de ziekte MS, variërend van aandacht voor allerlei mogelijke wetenswaardigheden over de ziekte, de stand van zaken in het onderzoek naar MS, tot bijvoorbeeld waar in Nederland MS-neurologen en MS-verpleegkundigen werkzaam zijn. Een niet onbelangrijk nevendoel van MSweb is om aan mensen met MS en hun persoonlijke omgeving mogelijkheden te bieden, met elkaar en anderen via Internet te communiceren. Dit gebeurt vooral in een apart onderscheiden Forum-hoek van de website.

Wil je meer weten over hoe MSweb in 1999 is begonnen? Lees dan ook dit artikel uit het Utrechts Nieuwsblad van 28 januari 2003: Mensen zoeken lotgenoten.

Het jaar 2020

Voor de mensen van MS Vereniging Nederland en daarbinnen vooral MSweb was het plotseling overlijden van Nora Holtrust, vrijdag 26 juni 2020, een schok. Nu pas, enkele maanden later, daagt het besef van de vele betekenisvolle rollen die zij speelde. Met daarbij twee hoofdrollen: in de tweede helft van haar leven die van kloek van MSweb, in de eerste helft vooral die van waakhond van vrouwenrechten. Lees verder

Back To Top