Zondag 12 oktober 2014 organiseerde MSweb de traditionele jaarlijkse vrijwilligerslunch. Virtuele contacten zijn er het hele jaar door volop tussen de ongeveer 50 vrijwilligers maar eenmaal per jaar kunnen zij elkaar ook in levende lijve ontmoeten onder het genot van een heerlijk hapje en drankje.

Lunch MSweb 2014
Lunch MSweb 2014

De locatie is altijd midden in het land; de laatste paar jaar treffen zij elkaar in een Italiaans restaurant in Bilthoven. De Vrijwilligerslunch is dé uitgelezen plek om één van de vrijwilligers extra in het zonnetje te zetten. Bij de feestelijke viering van het tienjarig bestaan van MSweb in 2009, is voor de eerste keer de ‘MSweb Vrijwilligersprijs’ uitgereikt. Dit jaar werd de prijs uitgereikt aan Marja Morskieft. Zij zit sinds 2006 in de redactie van het online magazine van MSweb, de MSzien. Sindsdien is er vermoedelijk geen nummer meer verschenen waaraan Marja geen bijdrage heeft geleverd.

Haar artikelen gaan vaak over mensen, met name kunstenaars, zowel schrijvers als schilders en beeldend kunstenaars. Mooie portretten van interessante mensen. Ook heeft ze inmiddels bijvoorbeeld al heel wat jonge mensen met MS met een buitenlandse achtergrond geïnterviewd. Jonge mensen van oorsprong afkomstig uit een cultuur waar MS nog onbekender is dan hier. Sinds 2012 is Marja bovendien hoofdredacteur van de MSzien en coördineert zij het hele nummer. Ze onderhoudt het contact met ‘onze’ cartoonist Guido Bootz, met de andere redacteuren en de eindredacteur; ze bedenkt nieuwe onderwerpen, enzovoort, enzovoort.

Nog los van haar werk voor de MSzien, heeft Marja een eigen rubriek op MSweb waarin haar columns verschijnen. Kritische columns waarin zij zich onder meer behoorlijk boos kan maken over discriminatie van mensen-met-makke. Ook laat ze haar columns vergezelt gaan van een bijpassend stukje muziek, heel bijzonder.

Marja was duidelijk blij verrast met de prijs. Het beeldje heeft als titel ‘In de bloemetjes gezet’, gemaakt door Corrie Ammerlaan. De achtergrondgedachte bij dit beeldje is ‘deze vrouw is als een kroonjuweel met topkwaliteit’. En daar staan we helemaal achter.

Zoals eerder op MSweb vermeld, worden er sinds geruime tijd constructieve samenwerkingsgesprekken gevoerd met de MS Vereniging Nederland. In het kader daarvan schoof Jacqueline Solleveld, directeur van de MS Vereniging, ook aan. Jacqueline hield ook een praatje om zichzelf en de MS Vereniging, voor zover nodig, te introduceren en benadrukte daarbij het belang van vrijwilligers voor een patiëntenvereniging.

Lunch MSweb 2014
Lunch MSweb 2014

Het is helaas nog nooit gelukt om alle vrijwilligers bij elkaar te krijgen. Hoewel de lunch altijd zo centraal mogelijk in het land wordt georganiseerd is de reis voor sommigen toch te ver of de datum komt niet goed uit. Maar de opkomst viel dit jaar niet tegen: ruim 30 mensen genoten van een heerlijke lunch, waaronder enkele nieuwelingen.

Voor voorzitter Dorke Huijbregts was het de laatste Vrijwilligerslunch. Na tien jaar voorzitterschap gaat ze eind dit jaar stoppen met MSweb. Ze sprak wel de hoop uit dat de fusiebesprekingen met de MS Vereniging nog voor haar vertrek worden afgerond. Beatrice Boots, één van de andere bestuursleden, bedankte Dorke voor haar jarenlange inzet voor de mensen met MS en overhandigde haar een boekenbon voor een mooi kunstboek. Want ook Dorke is een kunstliefhebber en daar krijgt ze straks misschien weer iets meer tijd voor.

Nora Holtrust

Hoofdredacteur MSweb

Fotograaf: Ilse Lukken

Wil jij ook bij MSweb aan de slag als vrijwilliger? Kijk bij de vacatures.

Gepubliceerd op MSweb: 21-10-2014